x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expoziție Manuell Mănăstireanu: „OGLINZILE TĂCERII”

Expoziție Manuell Mănăstireanu: „OGLINZILE TĂCERII”

de Magdalena Popa Buluc    |    27 Ian 2020   •   21:24
Expoziție Manuell Mănăstireanu: „OGLINZILE TĂCERII”

În perioada 27 ianuarie - 14 februarie, Elite Art Gallery vă invită la expoziţia personală a artistului Manuell Mănăstireanu, intitulată „Oglinzile Tăcerii”. Vernisajul expoziţiei va avea loc în data de 29 ianuarie, ora 18.30. Conceptul expozițional propune un exercițiu de introspecție prin intermediul istoriei ca instrument de analiză a trecutului marcat de suferință, pierderi umane și sacrificii.

 

Ca o scânteie care a adus prima suflare a libertății și care se dorește a fi păstrată vie printre veacuri, prin proiectul expozițional Oglinzile Tăcerii, Manuell Mănăstireanu ne oferă un punct maiestuos de observare a istoriei și a chinurilor condiției umane. Prin picturi ce vizează amprenta lasată de ororile războiului, fără a intra în detalieri concrete de forme sau obiecte cu aluzii clare, artistul adoptă o abordare simbolică. Portretele sale psihologice și atmosferele metafizice nu sunt simple memoriale în mod oficial sau simple recipiente pasive de înregistrări veridice ale istoriei, ci ne invită spre o introspecție asupra suferinței, pierderii și mai ales a sacrificiului uman. Traversând limitele temporale, picturile devin documente veridice de mărturie ce vin față în față cu propria noastră existență, căpătând o voce împotriva tăcerii și invizibilității. Picturile artistului transpun reverberațiile spectatorilor ca martori tăcuți ai istoriei, prezentându-se ca item de aducere la cunoștință a unor evenimente netrăite, întrucât nici artistul, nici privitorul nu a perceput direct evenimentele istorice.

 

Fără a ne confrunta cu rănile fizice sau distrugerile propriu-zise ale unui patos vizual al suferinței, suntem lăsați în fața unor priviri profunde, cu o implicare direct afectivă, priviri psihologice ce ne introduc într-o investigație asupra propriei persoane, lăsându-ne în același timp într-un soi de sunet tăcut. Privirea devine o cameră unde pătrundem și descoperim o durere ce nu poate fi văzută, nu poate fi explicată în cuvinte, ci doar simțită. Sunt lucrări ce se vor a fi putătoare a unității în credință și a suferinței, a unor semne pentru a nu uita istoria, uneori greu dpăstrat vie în câmpul de luptă al bătăliei mereu fără învingător.

 

Într-o lume axată pe propriile nevoi și interese, în care perspectiva istorică nu mai provoacă nici cea mai mică tresărire tinerilor generații, pictorul se prezintă într-o trăire intensă cu rememorarea trecutului, Oglinzile Tăcerii dovedindu-se vocea simbolică a unionismului celor uitați și dreptul la memoria eroilor știuți și neștiuți. Reprezentând frânturi de istorie, picturile acestuia reflectă în același timp realitatea zilelor noastre. În fața durerii umane omul nu mai are nici statut și nici identitate, Manuell Mănăstireanu dovedindu-se artistul ce deține vocea celor uitați, o voce simbolică esențială în experiența umanăˮ, afirmă Felicia Acsinte, coordonator proiect.

 

×