x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Iarna la noi

Iarna la noi

de Roxana Jianu    |    07 Ian 2012   •   21:00
Iarna la noi

Aproape de Ajunul Craciunului, cand romanii pregateau cadourile, masa si toate cele specifice acestei perioade, la Muzeul National de Istorie a Romaniei avea loc vernisajul expozitiei foto-documentare 'Iarna la noi', o incercare de redare a iernii romanesti prin imagini, documente si texte imbinate cu grija.

'Expozitia isi propune sa ne readuca in memorie cate s-au intamplat in aceasta perioada iarna. Pentru ca iarna apare ca un perioada in care s-au intamplat multe evenimente majore. Ca de exemplu, cum a incercat in anii 101-102 Decebal sa intoarca soarta unui razboi, cand au avut loc ultimele batalii din razboiul de independenta sau cand a fost o parte din teritoriul Romaniei ocupata. Aceasta expozitie nu este una obisnuita si sper ca din acest motiv sa fie admirata de cat mai multi curiosi', au inceput vernisajul organizatorii, in prezenta directorului general al institutiei, dr Ernest Oberlander-Tarnoveanu.

Prin imagini si documente s-a demonstrat ca iarna nu inseamna doar sarbatori, colinde si zapada, ci si istorie. Iarna a fost martora a multor evenimente importante si speciale din trecutul nostru. Pe timp de iarna, dacii treceau Dunarea inghetata si atacau proviciile romane din Balcani iar in acelasi anotimp, a avut loc dezastrul armatei romane in primul razboi mondial, retragerea in Moldova si rezistenta eroica din iarna lui 1917.

Alte evenimente petrecute iarna, aduse in discutie de organizatori, ar fi Unirea din 1859 si cea din 1918, dar si numeroase revolutii si rascoale. In anotimpul alb s-au petrecut si intamplari mai putin violente. De pilda, o multime de premiere jurnalistice (primul cotidian, prima gazeta transilvaneana tiparita in intregime cu caractere latine sau prima publicatie de folclor), infiintari ale unor institutii de stiinta (Institutul Social Roman, Institutul Geologic) sau inaugurari ale marilor institutii de spectacol: Opera Nationala, Filarmo­nica Romana, Teatrul National din Iasi si altele.

Nu am avut cum sa uitam nici inaugurarea edificiului Universitatii din Bucuresti si al Ateneului Roman ori debutul literar al lui Mihai Eminescu din mijlocul iernii, in ianuarie 1866.

Desigur, printre toate acestea, iarna inseamna, de demult, bucuria copiilor si a adultilor, emotia deschiderii cadourilor, a sarbatorilor si a obiceiurilor implicate de acestea. Pentru aceia care doresc sa admire o serie de lucruri din patrimoniul Muzeului de Istorie si imagini cu Romania de acum cateva veacuri, o pot face pana la20 februarie 2012 la muzeul amintit.

×
Subiecte în articol: arte