x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Infernul, văzut prin ochii artistului Chirnoagă

Infernul, văzut prin ochii artistului Chirnoagă

de Roxana Jianu    |    19 Aug 2011   •   21:00
Infernul, văzut prin ochii artistului Chirnoagă

Evenimentul a vrut sa demonstreze ca Marcel Chirnoaga a ramas, pana in ultimele zile de existenta, artistul care spunea basme, pentru cei mari si mici, sub forma unor picturi. Operele au de­numiri precum 'Dante', 'Sinucigasii', 'Vi­o­lentii', 'Minotaur', 'Furiile', 'Caron', 'Fia­rele', 'Tra­da­torii' (reprezinta trei statuete pline de sange pe langa care stau noua capete), 'Beitram del Born' (in care un barbat gol, de la bust in sus, isi tine in ma­na capul, iar un altul, din spatele lui, injun­ghiat in abdomen cu o sabie, se imbratiseaza singur), 'Hotii' (pe care ii mananca niste serpi), dar si 'Omul-Pasare'. De asemenea, expozitia a cuprins si gravuri concepute inainte de anii ’90 (printre care 'Masca tragica' ori 'Schita'), precum si alte desene care 'contureaza in termeni explicativi opera halucinanta a regretatului artist', potri­vit unui participant la vernisaj.

Marcel Chirnoaga, care a incetat din viata in aprilie 2008, la 77 de ani, a fost considerat unul dintre cei mai importanti graficieni ai ultimelor de­­cenii. La inceputul lunii august au fost expuse lu­­crarile din seria 'Infernul', realizate in anii ’80, care ilustreaza prima parte a celei mai cunoscu­te opere a lui Dante Alighieri, 'Divina Comedie'. In aceasta opera se povesteste calatoria lui Dante in cele trei lumi ale vietii de apoi, fiind condus la in­ceput de simbolul ratiunii, poetul Virgiliu, apoi de Beatrice, simbol al credintei, si este compusa din trei parti, Inferno, Purgatorio si Paradiso. Fie­care cuprinde 100 de canturi, 33 pentru fiecare par­te, plus un cant introductiv la inceputul 'Infernului'.

'Aceasta expozitie este o incercare de oma­gi­e­re a artistului Marcel Chirnoaga. Debusolata, aiu­ri­ta, asa vedea el lumea. Lumea contemporana a incercat sa se surprinda pe sine. Aceasta e lectia pe care secolul al XX-lea a tinut sa ne-o dea. Lu­mea a putut sa se regaseasca in «Divina Comedie». Este un fel de apel de alarma; trebuie sa pri­vim bine ridicolul, pentru ca autori suntem cu totii. Expozitia ce-i poarta numele este micul nos­tru gest de recunostinta pentru colegul nostru', a declarat un membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania (UAP).

Marcel Chirnoaga a fost un artist plastic ro­man complet, absolvent al Facultatii de Mate­matica si Fizica din Bucuresti si membru al UAP din 1953. A realizat peste 3.000 de lucrari, ex­celand in gravuri, sculpturi, picturi si desene. In 1999, artistul a primit, la Ravenna, Medalia de aur pentru cele 21 de gravuri ce ilustrau 'Infernul' din 'Di­vina Comedie'. De-a lungul carierei sale a cas­tigat numeroase alte premii, intre care Pre­miul Ti­neretului al UAP, Premiul Käthe Kollwitz, la Berlin, si Premiul Academiei Romane.

×
Subiecte în articol: arte