x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Invitaţie la… Flori

Invitaţie la… Flori

de Carmen Dragan    |    17 Feb 2012   •   21:00
Invitaţie la… Flori

Pentru florile de gheata de pe geamuri, pe care le-am admirat destul in luna lui Faurar, avem o alternativa plina de culoare, maiestrie si mister. O gasim in Galeria de Arta Ana, din Bucuresti, pana la 26 februarie, unde artista Constantina Dumitru ne invita la o expozitie de pictura, in care toate tablourile au ca subiect florile. 'Am dat frau liber dorintei de culoare, pe care subiectul il incuba din plin. Am incercat sa cunosc si sa exprim florile in mod diferit, pornind de la stu­diul artistic pana la metafora plastica'.

Florile sunt pictate in vas, in gradina, in livada, in cerdac sau in peisajul amplu, urmand viata in desfasurarea ei. Florile sunt de altfel ceea ce ne inconjoara in permanenta si ne insotesc mereu, in momentele esentiale: nastere, botez, cununie, final de traseu pe acest pamant. Constantina Dumitru explica: Ele aduc bucurie, gingasie, miros si culoare vietii, lucru pe care am incercat sa ti-l redau cu ajutorul mijloacelor artelor plastice.

Toate florile pictate reprezinta momente de suflet traite de-a lungul vietii, alaturi de Divinitate'. Indiferent de tehnicile folosite – ulei pe panza, pastel, acuarela sau culori acrili­ce –, toate tablourile raspandesc sentimentul de bucurie, de caldura. La vernisajul expozitiei, criticul de arta Ma­rius Tita a afirmat: 'Constantina Dumitru abordeaza direct, cu curaj si sinceritate, sugestia suava a pensulatiei si a culorilor. Pe langa talent si maiestrie, este nevoie de multa sensibilitate pentru aceasta evolutie si pentru o exprimare vizuala de exceptie in lumea subtilului diafan, pe care il aflam, astfel, in lumini noi si puternice. Este meritul artistei ca ne atrage atentia asupra locului si rolului florilor in viata noastra din ce in ce mai stricta. Si face asta doar din trasaturi de penel!'.

Constantina Dumitru vine din lumea artelor decorative, unde perceptia este aproape tactila. A terminat Institutul de Arte Plastice 'Nicolae Grigorescu', sectia Arte Textile, Tapiserie. Este recunoscuta si ca autor de tapiserie. 'Am lucrat foarte mult cu firul de sisal (n.r. – planta textila cultivata in regiunile tropicale, cu tulpina foarte scurta si frunze lungi crescute in rozeta, din care se extrag fibre foarte rezistente), ale carui valente cromatice si de expresie le-am utilizat, sunt tonuri naturale ale firului care sunt in general aurii, adica monocrome.' A participat la numeroase expozitii de arta plastica si decorativa in tara, dar si in Japonia, Germania, Ungaria, Franta.

×
Subiecte în articol: arte flori expozitie