x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Iskander" şi triada de aur

"Iskander" şi triada de aur

de Luminita Ciobanu    |    30 Aug 2007   •   00:00
"Iskander" şi triada de aur
Sursa foto: Victor Stroe/

Un nou album orchestrat de Ovidiu Lipan Ţăndărică şi interpretat de Stelu Enache ii va incănta pe iubitorii muzicii de calitate. Celor doi artişti li s-a alăturat maestrul Gheorghe Zamfir, cu sunetul naiului său fermecat.

Un nou album orchestrat de Ovidiu Lipan Ţăndărică şi interpretat de Stelu Enache ii va incănta pe iubitorii muzicii de calitate. Celor doi artişti li s-a alăturat maestrul Gheorghe Zamfir, cu sunetul naiului său fermecat.

Un titan al ritmului şi al armoniei, indrăgostit de muzica de calitate, Ovidiu Lipan Ţăndărică a reorchestrat vechi melodii macedonene interpretate mirific de Stelu Enache. Naiul fermecat de maestrul Gheorghe Zamfir incheie triada, presărănd orchestraţia cu sunetul său splendid. Aşa s-a născut albumul "Iskander", o nouă provocare pe scena muzicii romăneşti, care va ieşi pe piaţă la inceputul lunii octombrie.

orchestraŢie. Prin vocea lui Stelu Enache, Ovidiu Lipan Ţăndărică i-a descoperit pe aromăni cu ani in urmă. A fost fascinat de căntecele lor şi de cultura macedoneană. După succesul inregistrat de albumul "Bachiţa", Stelu Enache şi Ovidiu Lipan Ţăndărică au pregătit minuţios un nou album. Li s-a alăturat maestrul Zamfir, care a acceptat propunerea lui Ovidiu Lipan Ţăndărică fără ezitare, contribuind astfel la realizarea noului disc, ce poartă in el chintesenţa multiculturalităţii romăneşti. "Aranjamentele şi orchestraţia pe care am făcut-o sunt presărate de elemente greceşti, ţigăneşti, slave... E o complexitate care lucrează şi pătrunde in sufletul fiecăruia. Albumul «Iskander» (nume atribuit lui Alexandru cel Mare de fiul său Darius - n.r.) are orchestraţie coloristică, un aranjament orchestral extraordinar, pe care se regăsesc diferite forme de tranziţie. Avem o melodie foarte veche aromănă, pe care am orchestrat-o intr-un stil celtic. Cum Gheorghe Zamfir are nucleul şi pilonul de a dăinui in timp, nu putea să lipsească din acest proiect", ne destăinuie Ovidiu Lipan Ţăndărică.

EMOŢII. Orchestraţia şi vocea lui Stelu Enache presărate de sunetul naiului creează emoţie. Nu trebuie să cunoşti limba armenească ca să fii pătruns de muzica triadei Ovidiu Lipan Ţăndărică, Gheorghe Zamfir, Stelu Enache. Şi asta pentru că sunetul instrumentelor şi vocea interpretului se situează dincolo de cuvinte. "In această triadă, muzica imi sună aşa cum imi suna mie cănd eram mic. Discul cuprinde melodii pe care eu le ştiu din timp, nu le-am invăţat de undeva, de pe un disc. Versurile sunt de dragoste. Am incercat să alegem melodii din perioade diferite, care exprimă stări diferite. «Iskander» este o melodie cu un intro aromăn, dar textul este romănesc. Este trecerea mea de la muzica aromănă la muzica romănească", ne povesteşte Stelu Enache. "Vocea lui Stelu Enache vine ca o ungere de mir de care era nevoie. Publicul iubitor de muzică va avea sete de o nouă cunoaştere. Sunetul romănesc trebuie să capete in paleta sa locală şi universală o strălucire cum n-a avut-o niciodată", completează maestrul Zamfir.

Naiul

"Colaborarea mea cu Ovidiu Lipan şi cu Stelu Enache a reinceput cănd eu mă aflam pe poziţia de necunoscător al acestui proiect. Mă aflam in concediu, la Mamaia. Am discutat cu Stelu şi cu Ovidiu despre acest proiect, care se afla in fază finală. M-am urcat in maşina lui Ovidiu, am ascultat piesele cu atenţie, in stilul meu caracteristic, cu foarte mult spirit critic, ca profesionit in domeniu, apoi am mers la studioul de inregistrări. Mi-am luat şi naiurile la mine, am inceput să improvizez, să mă ataşez melodiei", povesteşte maestrul Zamfir.

Gesturi

"Mă duceam cu inima strănsă, deschideam uşa studioului de inregistrări şi spuneam: «Gheorghe, incearcă aşa!». La un moment dat comunicam prin gesturi"

Ovidiu Lipan Ţăndărică

Stil

"Fără experienţă profundă in domeniul muzicii macedonene, dar cum ştiu folclorul romănesc pănă in străfundurile sale, bineinţeles că m-am adaptat stilului"

Gheorghe Zamfir

Sunet

"In această triadă, muzica imi sună aşa cum imi suna mie cănd eram mic. Sunt melodii pe care eu le ştiu din timp, sunt personajele din viaţa mea"

Stelu Enache

×