x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Londra: olimpiadă culturală

Londra: olimpiadă culturală

de Sebastian S. Eduard    |    06 Mar 2012   •   21:00

Autoritatile britanice au lansat, ca pandant cultural al Jocurilor Olim­pi­ce din 2012, un amplu program menit sa certifice creativitatea artistica brita­nica. Mesajul subiacent al miilor de evenimente care se vor derula de-a lun­gul anului, cu o frecventa mai mare in intervalul iulie-septembrie, este simplu si puternic: Londra nu este, in anul 2012, doar capitala sportiva mondiala, ci si capitala culturala a lumii.

Olimpiada Culturala este, practic, o federatie de mari programe cul­tu­rale, cu identitate, coordonare si fi­nantare relativ distincte. Printre ex­trem de multe evenimente putem aminti: 'Film Nation: Shorts' – un pro­gram destinat tinerilor britanici sub 19 ani, care sunt incurajati sa re­a­li­ze­ze filme de scurtmetraj; 'Discovering Places': punerea in valoare a unor spatii mai putin cunos­cu­te/frecventate din Londra; 'World Shakespeare Festival': in fiecare zi, pe toata durata JO 2012, la Globe Theatre va fi prezentata cate o productie shakespeariana realizata undeva in lume; 'Poetry Parnassus': cel mai mare festival de poezie reali­zat vreodata la Londra, la care sunt in­vitati poeti renumiti din intreaga lu­me; 'River of Music': concerte sus­tinute nonstop de 200 de saxofonisti din intreaga lume, pe scene montate de-a lungul Tamisei.

Punctul culminant al acestei actiuni culturale de anvergura istorica este Festivalul Londrei, care se va derula intre 21 iunie si 9 septembrie si care se presupune ca va deveni, prin cele aproximativ 1.000 de evenimente, cel mai mare festival cultural organizat vreodata in capitala britanica.

Programul romanesc in cadrul Olimpiadei Culturale, realizat si coordonat de ICR prin ICR Londra, este constituit atat din proiecte elaborate de echipa ICR/ICR Londra, cat si din proiecte avansate de operatori culturali independenti. Pornind de la tema care tuteleaza toate evenimentele derulate sub sigla Olimpiadei Culturale, proiectele romanesti sunt inspirate de identitatea culturala a Londrei si isi propun sa angajeze un dialog creativ cu memoria si cultura marii capitale. Despre prezenta romaneasca in cadrul olimpiadei londoneze vom vorbi pe larg in numerele viitoare.

×
Subiecte în articol: arte