x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Löwendal, redescoperit

Löwendal, redescoperit

de Maria Sârbu    |    10 Mai 2011   •   20:19
Löwendal, redescoperit

164726-lowendal-expozitie-scenografie-8939.jpgÎn memoria celui care a fost George baron Löwendal – scenograf, pictor, gra­fician, pedagog şi maes­tru al pri­me­lor generatii de artişti plas­tici din România postbelică, de la naş­terea căruia s-au împlinit ieri 114 ani, este organizată la Bu­cu­reşti, Si­biu şi Praga ex­po­ziţia „Re­des­co­pe­rirea unui artist vi­zionar, în contemporaneitatea înce­pu­tului de mileniu 3”, care îl repre­zintă pe acest artist ca sce­no­graf.

Expoziţia poate fi vă­zu­tă în ca­drul unor evenimente im­por­tante. În zilele de 10, 12 şi 14 mai, lucrările menite să pună în lumină activitatea în diverse teatre a lui Löwendal sunt expuse la se­diul Fundaţiei Löwendal din Ca­pi­tală, care participă şi la evenimentul Noaptea muzeelor (14 mai, între orele 18:00-02:00, iar la ora 20:00 va începe şi un recital de pian şi va du­ra o oră). Apoi ex­po­zi­ţia va ajun­ge la Sibiu, la Muzeul Brukenthal, unde va fi pusă la dispoziţia publi­cu­lui pe perioada Festivalului Inter­na­ţional de Teatru (27 mai – 5 iu­nie). La Praga, între 16 şi 26 iunie, lucră­ri­le vor fi expuse cu prilejul evenimentului „Qua­drie­na­la de la Praga” – expoziţia internaţională dedicată creatorilor de costume şi sceno­gra­fie de teatru şi de arhitectură. În ca­drul Quadrienalei va fi lansat şi al­bu­mul dedicat scenografului Geor­ge Löwendal.

Născut în 1897 la Sankt Petersburg, într-o familie danezo-rusă cu origini nobiliare, Löwendal a fost în afară de pedagog (Universitatea de Arte Bucureşti) şi artist plastic, un remarcabil om de teatru. S-a format într-o Rusie a avangardelor artistice, dar s-a impus ca scenograf în Bucureştii anilor ’20, antologice fiind multe creaţii ale sale la spectacole mari re­gi­zate de personalităţi ale vremii.

×
Subiecte în articol: arte