x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Marea hoinăreală

Marea hoinăreală

de Roxana Jianu    |    22 Iul 2011   •   21:00
Marea hoinăreală

Avem o tara frumoasa, pe care trebuie sa invatam din nou sa o iubim si sa o admiram. Romanilor li s-a tras un semnal de alarma cu ajutorul expozitiei de fotografie 'Marea Hoinareala' de la Muzeul Taranului Roman. Artistii fotografi si-au propus sa atraga privitorii in lupta pentru conservarea peisajelor si pentru valorificarea traditiilor satului romanesc.

Expozitia a strans laolalta cele mai bune fotografii realizate de fotograful Sorin Onisor impreuna cu alti 15 tineri fotografi.

'V-am chemat astazi aici pentru a va delecta cu o expozitie de fotografie inedita. Cu ceva timp in urma, mi-am lasat casa, prietenii, familia si am inceput sa hoinaresc prin tara asta (de aici si numele expozitiei, «Marea hoinareala»). Satul romanesc se gaseste intr-o stare de agonie. Cu toate ca ascunde adevarate comori ale culturii, spiritualitatii si ospitalitatii romanesti autentice, satul este ignorat devenind o zona extrem de defavorizata in ultimele doua decenii'.

Copii saraci in namol carora li se citeste in ochi tristetea, o caruta trasa de un cal intr-o zona «inundata» de zapada, un copil pozat de dupa un gard prin care i se vedea un singur ochi cu care transmitea amaraciune si saracie, un drum de munte strabatut de un calator cocosat, acestea si multe altele sunt imaginile pe care le-au surprins cele doua calauze- Sorin Onisor si Ionel Onofras si cei 15 hoinari.

Murmur, multe blitzuri, oameni tineri. Toata lumea pozeaza. Sorin Onisor isi continua dis­cursul: 'Toate aceste fotografii au fost realizate in ultimele sapte - opt luni. Nici una nu depaseste acest termen. Ele au fost facute de acesti hoinari care si-au sacrificat timpul, familia, prietenii, sanatatea. Fie ca ningea, fie ca era canicula, fie ca mergeau pe terenuri accidentate, n-au renuntat la scopul lor, acela de a arata frumusetea satelor romanesti, a zonelor neatinse, a mestesugurilor traditionale, precum si a riturilor taranilor simpli care cultiva pamantul de mii de ani'.

Expozitia poate fi vizitata pana la sfarsitul lunii iulie.

×
Subiecte în articol: arte