x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Micul Paris prin ochi de copil

Micul Paris prin ochi de copil

de Mihaela Cazan    |    13 Mai 2011   •   14:42
Micul Paris prin  ochi de copil
Sursa foto: Mihaela Cazan/

165279-p5030011.jpgHanul lui Manuc, Statuia lui Mihai Viteazul, Arcul de Triumf, primăvară în Parcul Cişmigiu, toate acestea văzute şi simţite prin ochi de copil. O expoziţie de fotografie şi desen în cadrul proiectului „Bucureştiul meu, Bucureştiul nostru”, realizată de elevi de la instituţii de învăţământ bucureştene, la începutul lunii mai, la Palatul Şuţu din Bucureşti.

Te uiţi la ei şi nu-ţi vine să crezi, sunt doar nişte copii dornici de a-şi cunoaşte oraşul în care trăiesc, de a împărtăşi şi celorlalţi ceea ce au văzut, ceea ce i-a impresionat din Micul Paris. Elevi ai Şcolii Generale cu clasele I-VIII Nr. 87, ai Şcolii Generale Nr. 117, ai Clubului Copiilor
Nr. 3 (toate din Sectorul 3), dar nu în ultimul rând elevi talentaţi de la Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza din Bucureşti şi-au expus lucrările. Constând în fotografii, desen şi sculptură pentru a putea fi criticate, admirate şi cunoscute de marele public.

 

Proiect
Proiectul „Bucureştiul meu, Bucureştiul nostru” a fost gândit precum nişte porţi deschise spre cunoaşterea oraşului de ade­vă­raţii bucureşteni care s-au născut şi trăiesc în el. „I-am dus pe copii în intersecţie şi i-am întrebat ce obiective sunt acolo, cum se numesc străzile, aceştia reţin mai uşor şi îi vezi că sunt interesaţi şi le place”, spune doamna profesoară pensionară Mariana Voşa.

Aceasta a stabilit „traseele”, până în prezent cinci la număr, dar „vor mai urma două” – ne asigură dânsa. Trasee cu care au trebuit să se iniţieze cei mici, fiind obligaţi să intre în rândul celor mari şi să se obişnuiască cu deadline-ul. „Au fost foarte încântaţi, s-au implicat total fie în realizarea fotografiilor, fie în transpunerea realităţii cu ajutorul pensulei pe hârtie”, adaugă doamna profesoară, schiţând un zâmbet suav în colţul gurii.

Această expoziţie nu este prima de acest gen din Bucureşti, proiectul fiind realizat în urma a cinci ani de activitate. În urmă cu doi ani, când Bucureştiul a împlinit 550 de ani de la prima atestare documentară, au fost două expoziţii realizate de elevi.

 

Emoţie
La vernisajul expoziţiei au fost prezenţi tineri, părinţi, dar şi autorii lucrărilor. Micii vi­zitatori s-au delectat uitându-se în stânga şi în dreapta, privind şi analizând cu micul lor, dar existent simţ critic ce au realizat colegii lor, din dorinţa de a învăţa şi a se perfecţiona singuri. Şi-au dat sfaturi şi şi-au împărtăşit unul altuia din experienţa acumulată.  

„Case care plâng” e o idee sugerată şi surprinsă prin ochiul aparatului de fotografiat de un elev din cadrul Liceului I.L. Caragiale din Bucureşti. Acesta a surprins cu ajutorul apara­tului de fotografiat casa memorială a poetului Mihai Eminescu aşa cum este ea astăzi. În expoziţie se pot vedea imagini în premieră din interiorul Hanului lui Manuc, aflat în renovare. Pe 1 iunie, echipele şcolilor vor trebui să fie pregătite să facă faţă unui concurs de cunoştinţe acumulate pe teren din ce au văzut, ce ştiu, ce au aflat nou, iar în septembrie, cu ocazia Zilelor Bucureştilor, va fi o altă expoziţie care va cuprinde atât lucrări selectate, cât şi alte lucrări. Dintre acestea se vor alege trei, care vor fi premiate, pentru fiecare secţiune: Gra­fică, Fotografie şi Desen. Autorii lucrărilor vor primi şi o diplomă de participare la acest proiect pentru a-şi urma pasiunea. Deoarece fără pa­s­iune şi mult suflet nu poţi realiza ceva demn de admirat.

Uitându-te la imagini, simţi deja parfumul Bucureştiului de altădată, parcă vezi trecând prin faţa ta domniţe în rochii lungi care se plimbă pe Lipscani cu trăsuri trase de cai frumofli conduse de vizitii. Domniţele fie însoţite de domni îmbrăcaţi în frac, fie singure şi „accesorizate” cu umbreluţe de soare, cu pălărioare. Un Bucureşti ce nu-şi pierde nicicând farmecul.

×
Subiecte în articol: arte