x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Primul ghid romanesc de jurnalism de investigatie

Primul ghid romanesc de jurnalism de investigatie

18 Aug 2004   •   00:00

A aparut pe piata primul ghid practic romanesc de jurnalism de investigatie. Conceput ca un "ghid profesional" dedicat formarii deprinderilor strict necesare celor ce imbratiseaza aceasta specie jurnalistica,

"Jurnalismul de investigatie", publicat de Editura Polirom, este o calauza a cititorului prin bucataria anchetelor de presa. Autorii, ziaristi reputati, cu o solida experienta - Cristian Grosu, redactor-sef adjunct la Jurnalul National, si Liviu Avram, jurnalist la Adevarul - dezvaluie trucuri profesionale si recomanda retete de succes utile nu numai jurnalistului, dar si consumatorului de presa.

Cum iti alegi sursele, cum lucrezi cu ele, cum planifici o investigatie, cum ocolesti capcanele intalnite in timpul documentarii, cum obtii informatii "sub acoperire" - iata cateva intrebari pe care si le pun nu numai tinerii jurnalisti, dar si cei experimentati. Asta pentru ca situatiile concrete "din teren" difera foarte mult, iar ziaristul nu se poate bizui decat pe respectarea principiilor generale ale meseriei. In rest, trebuie sa improvizeze la fiecare pas, sa isi adapteze permanent tehnica investigativa. Lecturand "Jurnalismul de Investigatie", ei vor avea placuta surprindere sa afle cum au fost realizate an-chete de succes, se vor intalni cu situatii reale si de notorietate si vor afla cum au izbutit autorii insisi sa evite capcanele si sa ocoleasca piedicile puse de autoritati in calea ziaristului. (Valentin Zaschievici)

×
Subiecte în articol: arte