x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Școala de vară ARCHÉ la Palat În Florești și la Castel în Gornești

Școala de vară ARCHÉ la Palat În Florești și la Castel în Gornești

de Magdalena Popa Buluc    |    13 Sep 2019   •   14:04
Școala de vară ARCHÉ la Palat În Florești și la Castel în Gornești

Două școli de vară interdisciplinare oferă studenților și tinerilor specialiști ocazia de a contribui la revitalizarea castelelor și conacelor României, învățând de la specialiști.

Domeniul Cantacuzino din Florești și Domeniul Teleki din Gornești, monumente istorice de importanță națională, au găzduit anul acesta Școala de vară ARCHÉ, în care studenți și tineri activi în domenii precum în arhitectură, inginerie structurală, peisagistică, arheologie, istoria artei au învățat de la specialiști în domeniu ce presupune restaurarea ansamblurilor nobiliare extraurbane.

Inițiată în 2016 pe Domeniul Teleki din Gornești de Raluca Bărbulescu, arhitect, Școala de Vară ARCHÉ oferă studenților și tinerilor profesioniști oportunitatea de a deprinde, în echipe interdisciplinare și sub coordonarea unor specialiști din diverse domenii asociate protejării și conservării patrimoniului, cunoștințele teoretice și abilitățile practice necesare pentru a iniția intervenții responsabile de revitalizare a obiectivelor de patrimoniu. Anul acesta, Școala de Vară ARCHÉ s-a extins pe Domeniul Cantacuzino din Florești, sub coordonarea lui Alexandru Mexi, peisagist și doctorand în domeniul grădinilor istorice.

 

Școala de Vară la Palat, ÎnFlorești, ce a avut loc în perioada 19 - 28 august 2019, a fost prima școală de vară din România dedicată exclusiv patrimoniului cultural de tip parc/grădină istorică și restaurării acestuia. Cele trei ateliere de lucru desfășurate în cadrul acestui eveniment reprezintă o premieră națională întrucât până în acest moment în România nu au mai fost realizate săpături arheologice într-o grădină de patrimoniu sau relevee ale vegetației arboricole cu aplicații digitale folosite în Occident. La eveniment a participat și doamna Irina Ghica-Bossy, co-proprietar al domeniului Cantacuzino și descendentă a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino-Nababul – comanditarul marilor intervenții realizate acum mai bine de un secol la Florești.

Școala de vară a reunit 22 de studenți și tineri profesioniști (peisagiști, arhitecți, istorici, artiști vizuali, economiști, programatori, agricultori și specialiști în științe politice) din România și din Marea Britanie care activează în domeniul mai larg al patrimoniului cultural. Invitatul special al evenimentului a fost arh. Maria Auböck, coordonator și co-autor al mai multor proiecte de restaurare peisageră precum cele de la palatele Schömbrunn și Belvedere (ambele parte din Patrimoniul Mondial UNESCO).

Participanții au inventariat peste 400 de arbori de pe domeniul istoric, au descoperit, prin săpăturile arheologice, urme ale vieții pe domeniu - fragmente de ceramică, cahle de sobe istorice - precum și trei alei istorice ce fac parte din amenajarea originală a parcului.

 

Școala de vară ARCHÉ, la Castel în Gornești, aflată la cea de-a patra ediție, s-a desfășurat în perioada 2-8 septembrie pe Domeniului Teleki din județul Mureș. Evenimentul a reunit 20 de participanți, specialiști și studenți din domenii precum arhitectură, inginerie structurală, peisagistică și arboricultură, arheologie, istorie, istoria artei, comunicare, ce au studiat, timp de o săptămână,

 numeroasele valori ale Castelului Teleki, monument cu o istorie de peste 500 de ani.

Anul acesta, activitățile au fost grupate în 3 ateliere tematice, arheologie, inginerie și peisaj, prin care participanții au avut ocazia să afle, prin studii și activități practice, mai multe despre cetatea medievală ce a precedat actualul castel baroc, despre aspectele tehnice ale actualei clădiri, precum și despre grădina istorică și întreținerea arborilor. Rezultatele atelierelor tematice oferă informații care vor avea un impact asupra viitoarei restaurări și utilizări a domeniului. Participanții au realizat cercetări ale cetății medievale, Registrul Verde al parcului și documentația pentru lucrările de primă necesitate, pentru repararea uneia dintre bolțile castelului, aflată în stare de colaps.

Activitățile din cadrul acestor școli de vară compun un exercițiu realist, ancorat în contextul naţional și internaţional al protejării, conservării și reabilitării patrimoniului cultural construit și oferă ocazia participanților de a aprofunda procesul complex și multidisciplinar al reabilitării monumentelor istorice, sub îndrumarea specialiștilor activi în domeniu. De asemenea, ele contribuie la crearea unei comunități de tineri specialiști din domenii complementare, dedicați cunoașterii și protejării moștenirii culturale.

„Anul acesta am făcut primul pas spre transformarea „Școlii de Vară ARCHÉ” într-un program cu impact național, prin integrarea „Școlii de vară, la Palat ÎnFlorești”, un demers al Fundației Cantacuzino Florești similar celui pornit de noi, în 2016, în parteneriat cu Asociația Castel Teleki. Ne bucură faptul că am putut împărtăși din experiența noastră colegilor care lucrează la revitalizarea domeniului din Florești și sperăm ca pe viitor să lucrăm și cu alte echipe, alături de care să dezvoltăm proiecte de cercetare și educație dedicate reședințelor aristocratice extraurbane. Credem că astfel de demersuri contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității intervențiilor asupra patrimoniului cultural, deoarece promovează cercetarea multidisciplinară aprofundată, negocierea între specialiști, precum și familiarizarea studenților cu instrumente precum master planul de intervenție și planul de management a proiectului”, a afirmat Raluca Bărbulescu, președinte al Asociației ARCHÉ.

 

Domeniul Cantacuzino din Florești a aparținut unuia dintre cei mai bogați politicieni români - Gheorghe Grigore Cantacuzino (1837-1913). Construit la mijlocul secolului al XIX-lea, domeniul a fost martorul distrugerilor din cele două Războaie Mondiale, apoi din timpul regimului comunist, precum și al neglijenței perioadei de după 1989. Domeniul vast, de 150 de hectare, conține o serie de vile, o biserică, un palat în ruină, un turn de apă romantic, o grădină engleză - punctul central al Școlii de vară în 2019, o serie de foste grădini utilitare și un vast fost domeniu de vânătoare. Grădina engleză a fost proiectată inițial la mijlocul secolului al XIX-lea de peisagistul german Carl Friedrich Wilhelm Meyer (autorul primelor parcuri publice din România), fiind apoi reamenajat, între 1912 și 1913, de grădinarul francez Émile Pinard. Azi, grădina domeniului Cantacuzino păstrează o serie de specii exotice și unice de arbori, câteva ornamente, un lac secat și câteva canale de apă de secol XX, un nymphaeum și un turn de apă. Din 2014, grădina este folosită ocazional în cadrul principalei competiții hipice din România - Karpatia Horse Show.

Domeniul Teleki din Gornești este unul dintre cele mai importante ansambluri nobiliare baroce din România, reunind un valoros edificiu baroc, o grădină cu arbori seculari, precum și o serie de anexe istorice. Castelul actual a fost construit în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, pe fundaţiile unui vechi castel medieval ce exista încă din secolul al XV-lea. Se presupune că planurile au fost întocmite de Andreas Mayerhoffer şi fiul său, Johan Mayerhoffer, arhitecţi celebri în epocă, care şi-au pus amprenta asupra multor reşedinţe nobiliare din Europa Centrală. Clădirea castelului are o configuraţie barocă, cu plan în formă de U, cu un pavilion central şi două aripi laterale. În 1949, ansamblul a fost naţionalizat, iar în 1956 a fost transformat în preventoriu TBC pentru copii, funcţiune păstrată până în 2011. Ansamblul aparține azi familiei Teleki și este deschis publicului larg.

 

×