x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Vernisajul expoziției „Curiozități arhitectonice bucureștene” Gheorghe Leahu expune acuarelă la Muzeul Dr. Nicolae Minovici

Vernisajul expoziției „Curiozități arhitectonice bucureștene” Gheorghe Leahu expune acuarelă la Muzeul Dr. Nicolae Minovici

de Magdalena Popa Buluc    |    27 Aug 2019   •   11:55
Vernisajul expoziției „Curiozități arhitectonice bucureștene”  Gheorghe Leahu expune acuarelă la Muzeul Dr. Nicolae Minovici

Muzeul Municipiului București vă invită miercuri, 28 august 2019, ora 18.30, la vernisajul expoziției tematice „Curiozități arhitectonice bucureștene: Gheorghe Leahu”, eveniment care va avea loc la Muzeul Dr. Nicolae Minovici.
Arhitect și acuarelist, Gheorghe Leahu s-a născut la 10 mai 1932 la Chişinău, iar în 1940 a ajuns la Bucureşti împreună cu familia. A urmat cursurile de arhitectură ale Institutului de Arhitectură Ion Mincu între anii 1951-1957. Aici a avut ocazia să se formeze sub îndrumarea unor profesori de formaţie occidentală, care au activat ca arhitecţi în România interbelică, precum Duiliu Marcu sau Octav Doicescu. Aceştia i-au cultivat un respect deosebit faţă de patrimoniul construit. În perioada 1957-1991 a lucrat ca arhitect în cadrul Institutului Proiect Bucureşti, care realiza planurile urbanistice şi de arhitectură pentru Capitala României, fiind responsabil pentru proiectarea unor clădiri emblematice construite între anii 1970 - 1980.
La vârsta de 17 ani, într-o excursie, Gheorghe Leahu a realizat primele sale acuarele cu subiecte de arhitectură. În calitatea sa de acuarelist-arhitect, Gheorghe Leahu a încercat să creeze veritabile documente. O serie de acuarele, care reprezintă peisaje urbane din centrul vechi al Bucureştiului, au fost adunate de Leahu într-un album intitulat „Bucureşti – arhitectură şi culoare”, publicat în 1989 la Editura Sport-Turism. După 1989, Leahu şi-a expus acuarelele în numeroase expoziţii din ţară şi străinătate (New York - 1992, Viena - 1994, Chicago - 1995, Paris - 2001, Veneţia - 2002).
În expoziția deschisă la Muzeul Dr. Nicolae Minovici se vor regăsi câteva dintre acuarelele reproduse în albumul „Bucureşti – arhitectură şi culoare”. Titlul expoziției, „Curiozități arhitectonice bucureștene”, este inspirat de o acuarelă în care două case de pe Str. Atelierului, ce se află în aceeași curte, intră în dialog. Ferestrele largi și scările exterioare oferă un dinamism aparte compoziției, iar poarta deschisă ne invită să pătrundem în interior. Acuarelele prezintă imagini inedite ale Bucureștiului, surprinse cu acuratețe și cu atenție pentru detaliu. Volumele, proporțiile, umbrele și culorile generează o atmosferă urbană aerisită, animată adesea de siluetele unor trecători sau ale unor mașini. Majoritatea acuarelelor sunt realizate în anii ’80-’90 ai secolului trecut.

Arhitectul Gheorghe Leahu a imortalizat pentru viitor Hanul Solacolu de pe Calea Moșilor, Liceul de muzică Dinu Lipatti, Piața Gării de Nord și Magazinul Sora, Gara Obor, Biserica Popa Chițu, Str. Doamnei (caracterizată de autor drept strada tipică a Micului Paris), Biserica Lutherană și blocurile din Piața Palatului, Turnul Bărăției, Pasajul Victoriei din fața Palatului Telefoanelor, Biserica Rusă și multe altele.

Sala de Conferințe a Muzeului Dr. Nicolae Minovici găzduiește această nouă expoziție în perioada 28 august – 3 noiembrie 2019.

Intrarea la vernisaj este liberă.
 

×