x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte, artă plastică şi film la Zilele Culturii Ruse

Carte, artă plastică şi film la Zilele Culturii Ruse

de Maria Sârbu    |    08 Noi 2012   •   14:59
Carte, artă plastică şi film la Zilele Culturii Ruse
Ambasadorul Rusiei Oleg S. Malginov doreşte ca ideile preconcepute în relaţia dintre ruşi şi români să dispară

"Din Rusia, cu sufletul deschis”, cu acest generic se va desfăşura la Bucureşti a doua ediţie a Zilelor Culturii Ruse. Despre ceea ce urmează să se întâmple din 20 noiembrie şi până în 7 decembrie ne-a vorbit ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în România Oleg S. Malginov. Fiind convins că ideile preconcepute în relaţia dintre cele două ţări trebuie să dispară, excelenţa sa a adus ca argument faptul că e nevoie de o deschidere, de o cunoaştere a culturii. De aceea, Ambasada Federaţiei Ruse a hotărât să prezinte bucureştenilor câte ceva din cultura rusă contemporană, ţintă fiind în special publicul tânăr, care ştie mult mai puţine lucruri despre acest domeniu decât generaţiile mai în vârstă. Ambasada organizează acest eveniment în colaborare cu Primăria Municipiului Bucureşti, Biblioteca Metropolitană, Uniunea Cineaştilor din România, Academia de Studii Economice, Centrul cultural rus "Russkiy mir”, cu alte organizaţii şi fundaţii, având suport financiar din partea unor importanţi sponsori. Susţinere au acordat şi unele instituţii şi organizaţii din Rusia, în special concernul "Mosfilm”.

Dincolo de dorinţa organizatorilor de a veni în faţa publicului din România "cu sufletul deschis”, ambasadorul a remarcat entuziasmul celor care vor participa la Zilele Culturii Ruse: artişti plastici, regizori, actori, scriitori, critici literari şi critici de cinema.

Evenimentul Zilele Culturii Ruse se va deschide la 20 noiembrie cu vernisajul unei expoziţii de artă plastică (cu vânzare), care va cuprinde peste o sută de lucrări create de tineri şi talentaţi artişti din Moscova (sala de expoziţii ASE).

Pentru prima dată Rusia va participa la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus (21-25 noiembrie, Romexpo), având rezervat un spaţiu suficient de mare cu trei standuri incluse. Ambasadorul a menţionat că în Rusia se citeşte mult, că în ţara sa cartea e la mare căutare şi în aceste vremuri, când internetul a acaparat totul. Iar la Gaudeamus vor fi aduse atât cărţi pentru copii, cât şi literatură contemporană, lucrări de istorie, albume de artă etc. Vor veni la târg şi scriitorii Leonid Iuzefovici, Andrei Volos. Este invitat şi Ilia Boiaşov, autorul povestirii "Tanchistul sau Tigrul alb”, care a stat la baza filmului "Tigrul alb”, producţie 2012 – propunerea Rusiei la Oscar. Apropo, cu acest lungmetraj se va deschide o altă acţiune din cadrul Zilele Culturii Ruse şi anume Zilele filmului rus (26-29 noiembrie). La Bucureşti este aşteptat cu această ocazie şi regizorul peliculei, Karen Şahnazarov, director general al concernului "Mosfilm”, dar şi interpretul rolului principal, tânărul actor Alexei Vertkov. Filmele, selecţionate şi prezentate de redutabilul critic de cinema Serghei Lavrentiev, vor rula la Cinema Studio. Programul mai cuprinde: "Armistiţiul”, regia Svetlana Proskurina, "Scurte povestiri miraculoase” de Mihail Segal, "Ispăşire” de Alexandr Proşkin, "Doctorul” de Vladimir Pankov.

Zilele Filmului Rus vor continua la începutul lunii decembrie, cu evenimentul "Andrei Tarkovski - 80 de ani”, urmând să fie proiectate două dintre lungmetrajele marelui regizor: "Patimile după Andrei” (versiunea originală a filmului "Andrei Rubliov”) şi "Solaris”. De asemenea, sunt pregătite şi câteva documentare despre viaţa şi creaţia lui Tarkovski.

Pentru 2013, Ambasada Federaţiei Ruse intenţionează să organizeze la Bucureşti, dar şi în alte oraşe ale României, evenimente culturale la care să participe atât cineaşti, scriitori, oameni de teatru, cât şi valoroşi muzicieni ruşi.

×
Subiecte în articol: film carte arte cultura