x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte “Ctitoriile lui Matei Basarab din Oltenia”, un volum structurat cu exigenţă ştiinţifică de istoricul Florin Epure

“Ctitoriile lui Matei Basarab din Oltenia”, un volum structurat cu exigenţă ştiinţifică de istoricul Florin Epure

de Luminita Ciobanu    |    03 Iun 2014   •   19:13
“Ctitoriile lui Matei Basarab din Oltenia”, un volum structurat cu exigenţă ştiinţifică de istoricul Florin Epure

“Ctitoriile lui Matei Basarab din Oltenia”. Este titlul unei lucrări deosebit de apreciate, primită cu entuziasm în mediile ştiinţifice, lansate recent la ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, în prezenţa autorului, prof. dr. Florin Epure, directorul Direcţiei pentru Cultură Vâlcea.

Demersul ştiinţific, derulat pe parcursul a zece ani, s-a concretizat într-o teză de doctorat, în care prof. dr. Florin Epure şi-a propus să analizeze edificiile rezidenţiale, de apărare şi religioase mateiene ridicate în regiunea Olteniei, în special, dar şi celelalte zidiri ale voievodului. S-a realizat, astfel, o evoluţie a acestora, de la construirea lor până în prezent, pe baza cercetării izvoarelor istorice, a pisaniilor, documentelor aflate în arhivele oficiilor de patrimoniu ale direcţiilor judeţene pentru cultură şi patrimoniul cultural naţional, studiilor de arhitectură şi artă, documentelor cartografice şi fotografice, descrierior arheologice, a scrierilor memorialistice şi a altor documente.

“Cuvântul înainte”, care însoţeşte cartea, îi aparţine ÎPS Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, înainte de trecerea sa la Domnul: “Apariţia lucrării «Ctitoriile lui Matei Basarab din Oltenia» a  Domnului Dr. Florin Epure, pentru care îl felicităm, ne-a bucurat, constatând că prezentarea cu acribie a mărturiilor istorice a însemnat şi desluşirea dragostei faţă de Biserică, cultură şi neam românesc a Voievodului muntean. Istoricul Florin Epure, autorul acestei cărţi, are meritul de a oferi noi premise de cercetare şi de edificare spirituală şi culturală a personalităţii Voievodului care rămâne un model de slujire şi respect a valorilor istorice, constituind un îndemn pentru generaţii de azi şi de mâine în slujirea acestui neam”.

Academicianul Răzvan Theodorescu, cercetător foarte ataşat de istoria şi valorile artistice vâlcene, a accentuat asupra faptului că “Florin Epure este un împătimit de monumente vâlcene, mai ales. Le cunoaşte perfect. Nu mă mir că a colaborat cu Dinu Săraru, pentru că i-am urmărit în «Revista Clipa», lunar, medalioane dedicate monumentelor vâlcene şi faptul că, acum, a ajuns la Matei Basarab este semnificativ. Pentru că, dacă anul acesta comeomorăm 300 de ani de la moartea unui mare oltean şi unui mare român care a fost Constantin Brâncoveanu, multe din cele făcute de el în zona tradiţionalisă, nu în zona novatoare, aparţin epocii lui Matei Basarab. Matei Basarab a avut un adevărat cult al începuturilor de ţară, al Craioveştilor. Constantin Brâncoveanu, nepotul lui Preda Brâncoveanu, care era nepot al lui Matei Basarab, a continuat această operă. Matei Basarab va fi fost un personaj foarte special. Am scris cândva un studiu despre el şi vorbeam despre tradiţionalismul Arnotei, în materie de arhitectură şi pictură, din noutatea extraordinară a pietrei sale baroce de mormânt făcută de un artist al Renaşterii târzii din Transilvania, de Elias Nicolai. Ce este absolut nou în această carte, şi mărturisesc, m-a surprins plăcut, este faptul că Florin Epure duce istoria fiecărui monument până în zilele noastre, cu toate restaurările. Nu se referă numai la perioada îndepărtată. Florin Epure a vrut să facă o radiografie a locurilor, nu numai a monumentelor, şi are aici o istorie a Vâlcei şi a Olteniei, extrem de interesantă care transcede epoca lui Matei Basarab !”.

×
Subiecte în articol: Matei Basarab