x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte El lider maximo

El lider maximo

de Sebastian S. Eduard    |    17 Mar 2011   •   21:46
El lider maximo
Sursa foto: Desmond Boylan/Reuters

156821-32-35tv-50.jpg„Castro a supravieţuit mai multor generaţii de preşedinţi americani, secretari generali sovietici, şefi de stat şi de guvern democraţi din mai multe ţări, până când a devenit... liderul politic cu cea mai lungă domnie din secolul al XX-lea şi una dintre cele mai interesante personalităţi ale contemporaneităţii. Cu barbă, mereu în uniformă verde, figură a urii şi a eroismului în acelaşi timp, aşa îl cunoaşte lumea. Împotriva nimănui nu au fost urzite atâtea comploturi pentru a fi asasinat... Faptul că a rămas în viaţă e aproape un miracol.”

Expertul în America Latină Volker Skierka reconstruieşte istoria vieţii lui Fidel Castro şi, o da­tă cu ea, istoria revolu­ţi­ei cubaneze. În acest de­mers foloseşte izvoare şi documente puţin cunoscute. Studiul său este o pre­­zentare foarte rigu­roasă şi atrăgător scrisă a vieţii şi acţiuni­lor contradictorii ale pre­ş­edin­telui cubanez. La sfârşit rămâne întreba­rea des­pre viitorul sta­tu­lui din Caraibe: va des­­chide Cas­tro uşa re­formelor economice şi democra­tice sau vechiul său dicton, „socia­lismo o muer­te” – „socia­lism sau moar­te” – va rămâne în picioare? Şeful statului cubanez Fidel Castro este una dintre cele mai interesante şi controversate personalităţi ale secolului al XX-lea – mit şi icoană în egală măsură. Elev iezuit şi fiu de mare proprietar de terenuri, Castro este un politician carismatic, care, de peste 40 de ani, stăpâneşte Cuba asemenea unei mari latifundii. Puterea sa a venit şi vine din aceea că a fost primul comandant cubanez care şi-a eliberat  ţara de dependenţa faţă de SUA şi i-a dat o identitate naţională.

Semnale editoriale
Fundaţia paradis - Trei. Annika Bengtzon este mai mult decât un reporter care se documentează cu privire la subiectul pe care trebuie să îl acopere în ziar. Ea se implică într-atât, încât ajunge să-şi rişte viaţa pentru aflarea adevărului. Perseverentă şi ambiţioasă, curajoasă, spontană şi sinceră, inteligentă şi intuitivă, Annika încearcă să iasă din conul de umbră în care părea că fusese condamnată pentru totdeauna şi să arate că posedă toate calităţile unui bun reporter. Al treilea volum din seria Annika Bengtzon.

În căutarea lui Nouf - Rao. Un mystery plin de detalii rafinate, plasat în Arabia Sau­dită contemporană, romanul de debut al lui Zoë Ferraris o are în centru pe Nouf ash-Shrawi, o fată de 16 ani care a dispărut în deşert cu trei zile înainte de căsătorie. Palesti­nianul Nayir al-Sharqi, care trăieşte în Jeddah şi lucrează ocazional pentru membrii bogatei familii Shrawi, este rugat de aceştia să investigheze în mod discret ce s-a întâmplat cu Nouf.

Divorţată la 10 ani - PandoraM. Este o fetiţă dintr-o familie săracă din Yemen. Tatăl său a considerat că nu mai are bani să o ţină acasă şi i-a dat-o în căsătorie unui bărbat cu 20 de ani mai în vârstă decât ea. Deşi promisese să aştepte ca fetiţa să devină majoră pentru a o trata ca femeie, bărbatul respectiv o bătea zilnic şi o siluia. Nici familia soţului, nici familia sa n-au sprijinit-o pe Nojoud. Dimpotrivă.  Fetiţa a reuşit într-o bună zi să fugă şi a ajuns la porţile tribunalului din Sanaa. A cerut divorţul. A avut norocul să fie ascultată de o avocată care se ocupa cu apărarea drepturilor femeii. O poveste adevărată.

×
Subiecte în articol: arte carte