x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte In Memoriam Paul Goma, la TVR

In Memoriam Paul Goma, la TVR

de Magdalena Popa Buluc    |    28 Mar 2020   •   19:39
In Memoriam Paul Goma, la TVR

Televiziunea Română regretă dispariţia marielui scriitor și disident Paul Goma şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o ediție specială din seria „Memorialul Durerii – O istorie care nu se învață la școală”.

 

Sâmbătă, 28 martie, de la ora 18.00, TVR 2 a programat episodul „In memoriam Paul Goma”, al emisiunii „Memorialul durerii”. Programul, realizat de Lucia Hossu Longin (producător Alexandru Munteanu, redactor Doina Teodoru), va putea fi urmărit și pe TVR Internațional, în aceeași zi, de la ora 19.00.

 

Tot sâmbătă, de la ora 24.00, TVR 1 va difuza, sub genericul in memoriam, documentarul-eveniment „Strict secret”, realizat de Mariana Sipoș.

 

Născut în satul Mana, Orhei, Basarabia, în anul 1935, Paul Goma a studiat Filologia, la București, iar în 1956 a fost acuzat de tentativă de a organiza o manifestație ostilă de solidaritate cu Revoluția din Ungaria. A fost anchetat, arestat și închis timp de doi ani, devenind o figură marcantă a dizidenței din România. După ce, în anul 1977 a trimis o scrisoare de solidarizare cu Charta 77 din Cehoslovacia, Paul Goma a fost din nou anchetat de Securitate şi arestat, fiind ulterior eliberat la insistenţele Amnesty International. După acest eveniment, scriitorul a cerut azil politic în Franța, unde și-a petrecut restul vieții.

 

 

×