x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte "Naşa” - Merkel, şefa Mafiei: O carte incendiară despre cancelarul german

"Naşa” - Merkel, şefa Mafiei: O carte incendiară despre cancelarul german

de Marina Constantinoiu    |    24 Aug 2012   •   18:04
"Naşa” - Merkel, şefa Mafiei: O carte incendiară despre cancelarul german

Cartea "Nasa', a publicistei Gertrud Höhler, lansata pe piata germana joi, aduce cele mai puternice critici de pana acum la adresa cramponarii de putere a cancelarului german Angela Merkel. Scrisa de o membra a propriului partid conservator al lui Merkel, o descrie pe aceasta drept un pericol la adresa democratiei in Germania, o personalitate care face ca puterile Parlamentului sa se reduca si promoveaza valori de esenta est-germana pe care multi dintre occidentali nu le pricep. Cancelarul german probabil nu va citi cartea, comenteaza vineri Deutsche Welle (DW).

Cu ocazia lansarii cartii, Höhler a atacat-o pe Merkel pentru faptul ca reduce rolul Parlamentului, in special in modul in care gestioneaza criza euro si retragerea din "era centralelor nucleare', potrivit thelocal.de. "Avem din ce in ce mai multa putere a statului si din ce in ce mai putina putere a Parlamentului', a declarat publicista in legatura cu Guvernul doamnei Merkel. Ea o acuza pe Merkel ca restrictioneaza libertatile prin faptul ca afirma ca nu exista alternativa la salvarea monedei unice.

Circula zvonuri potrivit carora Merkel, indignata, a lasat la o parte extrase ale cartii publicate in ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, dupa ce a citit doar cateva randuri. Cu toate acestea, cele 300 de pagini ale cartii anti-Merkel, scrisa de fosta sfatuitoare a fostului cancelar Helmut Kohl, are calitatile unui bestseller in Berlinul politic. Peste 80 de jurnalisti si echipe de cameramani s-au adunat in numar mare la conferinta de presa de joi.

Cartea lui Höhler este mai mult decat despre afirmatii rasuflate si vechi potrivit carora Merkel, de exemplu, ii scoate din calea ei pe toti rivalii barbati, nu si-a insusit nicio valoare si ia decizii numai atunci cand stie in ce directie se va inclina balanta.

Merkel, poreclita "Mutti' (Mami) in cercurile politice, devine o "nasa' in cartea lui Höhler. Ea stabileste o "varianta tacuta a puterii autoritare pe care Germania o are inca de experimentat'. Autoarea enumera o serie de atribute, cum ar fi furtul de idei de la rivali politici, nivelarea sistemului de partid la o stare eclectica si tratarea neglijenta a normelor legale, standardelor etice, Parlamentului si Constitutiei - de multe ori mustrata de Curtea Constitutionala Federala. Pe scurt, ea indica un declin al moralei politice.

Este posibil ca toate acestea sa fie legate de cei 35 de ani pe care i-a trait Angela Merkel sub regimul dictatorial din Germania de Est. Nimeni nu stie cu siguranta ce o conduce pe Merkel, care a invatat in fosta RDG sa citeasca printre randuri, sa actioneze in tacere, sa nu spuna niciodata prea mult si sa fie suspicioasa, a remarcat Höhler in introducerea la cartea ei. In opinia lui Höhler, si alti europeni ar trebui sa fie preocupati de setea de putere a lui Merkel, in contextul in care cancelarul ofera Europei un "costum croit in stil german''.

Faptele pe care autoarea le-a compilat privind o pierdere graduala de democratie in Germania si Europa nu sunt noi. Ce este nou, la prima vedere, potrivit DW, este rolul exagerat atribuit lui Merkel in acest proces. Acest lucru arata cat de mult unii conservatori din Uniunea Crestin-Democrata (CDU) sunt provocati de pretentiile de putere ale lui Merkel si de modul in care "valorile ei de infranare, raceala si detasare i-au trimis la colt?', a afirmat Höhler.

Schimbarea brusca de directie in politica energetica pe care Merkel a impus-o practic peste noapte, sfarsitul serviciului militar obligatoriu, planurile de a reduce impozitele si a abandona opiniile traditionale asupra familiei prin acordarea de mai multe drepturi pentru cuplurile homosexuale - toate acestea sunt exemple care au condus la insecuritate in partid.

Cartea lui Höhler are o dedicatie "pentru toti cei care isi musca inca limba'. Cat de multi sunt acestia in partid, nu este clar. CDU a avut mult timp reputatia de a fi prea supus cancelarului sau atunci cand se afla la guvernare iar partidul trebuie sa-i multumeasca popularitatii lui Merkel daca reuseste sa ramana la putere si dupa alegerile din 2013. Debarcarea cancelarului din interiorul partidului este, prin urmare, foarte putin probabila. Oricine vrea o cariera in CDU evita intersectarea cu Merkel. Doar veteranii partidului care nu mai cauta noi pozitii indraznesc sa vorbeasca. Unul dintre ei este Josef Schlarmann, 72 de ani, seful comisiei partidului privind intreprinderile mici si mijlocii. El a criticat recent faptul ca partidul primeste pur si simplu ordine. Incercarile de a merge impotriva cursului lui Merkel au esuat pana acum.

Cel mai recent caz a fost atunci cand asa-numitul cerc de la Berlin format din aproximativ 35 de politicieni CDU a anuntat un "manifest conservator' pentru a critica faptul ca CDU preia prea multe din politicile de centru-stanga privind probleme sociale. Politicienii au spus ca ar fi fost incurajati sa procedeze astfel de miile de scrisori primite de la membri de partid si alti cetateni. Dar lansarea manifestului, planificata pentru vineri, a fost anulata fara intarziere, anuntandu-se o noua data in toamna.

Cel mai probabil, Angela Merkel - care tocmai a fost numita din nou cea mai puternica femeie din lume - nu este prea ingrijorata cu privire la aceasta, conchide DW.

×
Subiecte în articol: carte germania mafia angela merkel helmut kohl