x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte România – În patrimoniul UNESCO

România – În patrimoniul UNESCO

de Cristiana Stamatescu    |    05 Dec 2011   •   21:00
România – În patrimoniul UNESCO

O fereastra catre universul romanesc, asta se doreste a fi 'Romania – In patrimoniul UNESCO', albumul tri­lingv, scris in romana, franceza si engleza, oferit tuturor celor interesati de patrimoniul national intrat in cel mondial si aparut la Editura Monitorul Oficial. Cele sapte situri din Romania aflate pe Lista UNESCO sunt prezentate in paginile albumului sub semnaturile academicianului Razvan Theodorescu si Atenei Groza. Fotografiile sunt realizate de George Dumitriu. Regasim aici, asadar: Cetatile dacice (Sarmizegetusa Regia, Costesti-Cetatuie, Costesti-Blidaru, Luncani-Piatra Rosie, Banita, Capalna); Centrul istoric al Sighisoarei; Cetatile sasesti (Calnic, Prejmer, Viscri, Darjiu, Saschiz, Biertan, Valea Viilor); Bucovina (cu ale sale manastiri Arbore, Humor, Sucevita, Patrauti, Probota, Suceava, Voronet, Sucevita); Manastirea Hurezi; Bi­sericile de lemn din Maramures (Barsana, Budesti-Josani, Desesti, Ieud-deal, Plopis, Poienile Izei, Rogoz, Surdesti) si Delta Dunarii.

'Intr-o tara care este o autentica «Europa in miniatura» din perspectiva credintelor si a artei, intr-o tara unde intr-o singura zi poti descoperi ruine ale unei cetati protoistorice, ale unui templu grecesc sau ale unei bai romane, bazilici bizantine, catedrale romanice si gotice, moschei turcesti, castele din Renastere, lacasuri si palate baroce, edificii art nouveau si cubiste, dar si intr-o tara care este, poate, singura din lume al carei patrimoniu a fost agresat in timp de pace (in anii ’70 si ’80 ai secolului trecut, in apusa epoca totalitara), inscrierea unor monumente nationale in prestigioasa Lista a pa­trimoniului mondial UNESCO reprezinta o legitima satisfactie. Dar reprezinta, nu mai putin, si o foarte mare obligatie pe care se cade sa o invocam mereu.

Monumentele romanesti care fi­gureaza pe o asemenea lista sunt unicate ca stil, ca ilustrare a unei epoci istorice, si faptul ca sunt irepetabile le sporeste exponential interesul', este Argumentul autorilor. 'Romania ? In patrimoniul UNESCO' este o carte de suflet pentru toti romanii, dar si o carte care ne prezinta strainilor altfel decat prin cliseele mass-media.

×
Subiecte în articol: arte