x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film De ziua ta - Draga Olteanu Matei, actriță

De ziua ta - Draga Olteanu Matei, actriță

24 Oct 2017   •   15:35
De ziua ta - Draga Olteanu Matei, actriță
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Draga Olteanu Matei, una dintre cele mai mari artiste ale României, împlinește astăzi 84 de ani. A făcut roluri memorabile în filme și în teatru și a bucurat generații întregi. A jucat în 50 de filme, în peste 50 de piese de teatru, dar şi în 100 de piese şi pastile umoristice, la tv.

Născută pe 24 octombrie 1933 la București, Draga Olteanu-Matei a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală în 1956. Cariera ei se întinde pe parcursul a peste 50 de ani în care a încântat spectatorii români interpretând sute de personaje în film, teatru și televiziune.

A interpretat roluri antologice în filme care au marcat istoria cinematografului românesc, precum ‘Cucoana Chirița’, ‘Ilustrate cu flori de câmp’, ‘Nea Mărin Miliardar’ sau ‘Buletin de București’.

După pensionarea sa din Teatrul Național (2007) s-a retras la Piatra Neamț unde a înființat compania teatrală Teatrul Vostru.

Actrița Draga Olteanu Matei a fost decorată la 30 mai 2002 cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

În 2010, Draga Olteanu-Matei a primit premiul Gopo pentru întreaga activitate.

În data de 23 octombrie 2014, intr-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a Regelui Mihai I al României, decorație inmânată de Principesa Moștenitoare Margareta a României.

Jurnalul Național vă urează: La Mulți Ani!

×