x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film În aşteptarea unei comedii romantice

În aşteptarea unei comedii romantice

de Maria Sârbu    |    01 Mar 2011   •   19:05
În aşteptarea unei comedii romantice

Se pare că primul lungmetraj artistic al cineastului Alexandru Maftei va reprezenta nu numai o plăcere a ma­relui public de a vedea o comedie ro­mantică românească foarte bine fă­cută, dar şi un moment în care cri­ti­ci de film, pornind tocmai de la acest pro­dus, iniţiază o dezbatere „despre sta­rea actuală a noului cinema românesc şi despre posibilele lui direcţii de ur­mat”.

Filmul „Bună! Ce faci?”, prezentat până acum la câteva festivaluri din ţară şi străinătate, are astăzi, de la ora 10:30, la Hollywood Multiplex, o proiecţie pentru cronicari şi jurnalişti, ur­mată de o conferinţă de presă cu par­ticiparea echipei de realizatori şi a actorilor. Dezbaterea de care spu­neam, intitulată „Ce urmează în filmul românesc?”, va avea loc „la cald”, în continuarea conferinţei de pre­să (de la ora 13:00) şi vor „dialoga” criticii Andrei Gorzo şi Mihai Chi­rilov, moderator fiind Cristina Ba­zavan.

Mâine este programată, la Cinematograful Patria, premiera de gală a acestui film, care va fi lansat în reţea la 4 martie. Astfel, filmul apreciat pâ­nă acum de presă şi de publicul de festival, va putea fi văzut de vineri atât în Bucureşti, cât şi la Cluj, Iaşi şi Braşov. Între 11 şi 17 martie, „Bună! Ce faci?” va ajunge la Craiova, Bacău, Timişoara, Piatra Neamţ, Constanţa. Apoi va fi programat la Arad, Oradea, Baia Mare, Vaslui, Botoşani, Piteşti, Ploieşti.

Pentru că e „plăcut la privit”, iar su­biectul e universal valabil, „Bună! Ce faci?” ar putea reprezenta „un punct de cotitură în filmul comercial au­tohton”. Subscriu la această ip­o­te­ză, pentru că după vizionarea acestei pe­licule în cadrul Festivalului Inter­na­ţional de Film de la Iaşi, din toamna anului trecut, publicul şi-a mani­fes­tat mulţumirea şi interesul pentru acest film bun printr-un slogan de fe­lul: Noi de-aicea nu plecăm, mai daţi o dată filmul!, lucru nemai întâlnit.

Este o poveste simplă, dar captivantă, despre viaţa unui cuplu, soţ şi soţie, care îşi dau seama că relaţia lor este uzată doar atunci când compu­terul devine pentru amândoi (dar se­pa­rat) o provocare. Rolurile principale sunt întruchipate de doi ex­cep­ţio­nali actori de teatru – Ionel Mi­hăi­­lescu şi Dana Voicu, care fac per­­sona­jele incredibil de credibile.

Alexandru Maftei şi-a propus realizarea unui film care „să placă şi să distreze publicul”. Cred că şi-a atins scopul, căci este evidentă şi di­ferenţa de stilistică în cinematografia românească de astăzi. E ceva nou? Cred că da. Ar putea fi începutul unei alte epoci a cinemaului nostru, care să fie privit în lume nu numai ca o curiozitate ce are loc în estul Europei, ci pe picior egal cu multe cinema­to­grafii importante. La Festivalul de la Iaşi, Alexandru Maftei îmi spunea că a vrut să facă „un alt fel de film, un film frumos care să arate o Românie frumoa­să, nişte oameni frumoşi, un film care poate fi înţeles şi gustat de oricine pe pla­netă”. „Bună! Ce faci?” este un „spectacol” cinematografic, la care con­tribuie nu numai subiectul, jocul ac­torilor şi ideea regizorală, dar şi mu­zica, care de cele mai multe ori este un personaj aparte într-o operă fil­mică.

Potrivit lui Maftei, în zilele noastre a fost împinsă ideea de joc realist mai mult decât pe gustul său. Astfel, „Jocul realist a devenit inexpresiv în unele cazuri. Ne-am propus să facem un film cald, un film în care nu ne interesa un punct de vedere obiectiv, ci dimpotrivă, unul subiectiv”, spunea la Iaşi, pentru Jurnalul Naţional, Alexandru Maftei.

Filmul este produs de Rollin Studio România, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. În România este distribuit de Voodoo Films.

×
Subiecte în articol: arte film