x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica “Anotimpurile” lui Tudor Gheorghe: bijuterii poetice şi muzicale

“Anotimpurile” lui Tudor Gheorghe: bijuterii poetice şi muzicale

de Dana Andronie    |    06 Oct 2014   •   11:05
“Anotimpurile” lui Tudor Gheorghe: bijuterii poetice şi muzicale
Un concept cu o producţie pe măsură, în care dirijorul Marius Hristescu a adaptat cele mai frumoase partituri acestui proiect

De ceva vreme, Tudor Gheorghe ne răsfaţă cu “Anotimpurile poeziei românești” . Fiecare anotimp a fost celebrat alături de zeci de mii de spectatori din toată ţara. Iată că anul acesta, “olteanul absolut” a concentrat... anotimpurile într-un spectacol la Sala Palatului.

Joi, 9 octombrie, pe marea scenă se vor întâlni trei instituţii: Orchestra Naţională Radio, Corul Naţional de Cameră ”Madrigal” şi Tudor Gheorghe! Este un poriect unic, atât prin anvergura sa temporală, în creația maestrului Tudor Gheorghe, cât și prin ineditul acestei sinteze a Anotimpurilor, într-un singur concept cu o producţie pe măsură, în care dirijorul Marius Hristescu a adaptat cele mai frumoase partituri acestui proiect.

“Prin varietatea tematică, prin perfecţiunea stilistică, prin frumusețea exprimării atâtor sentimente umane, poezia românească n-are nevoie de artificii spre a fi pusă în valoare în toată splendoarea ei. Dar într-o vreme când e citită din ce în ce mai puțin, m-am gândit că n-ar strica s-o îmbrac într-o haină de gală şi s-o ofer spre admiraţie la cât mai mulţi degustători de frumos. Așa au apărut pe rând cele patru anotimpuri ale poeziei românești cântate în acompaniamentul unei orchestre simfonice și a unui cor academic”, mărturiseşte Tudor Gheorghe.

Fiecare anotimp are ritmul și culoarea lui, fiecare anotimp va primi bijuterii poetice şi muzicale din partea “olteanului absolut” , a Orchestrei Naţionale şi a Corului Madrigal.

“Când m-am hotărât să fac acest spectacol, nu m-am gândit decât ce poeme voi nedreptăţi, lipsindu-le de întâlnirea cu publicul care le-a îndrăgit deja în reprezentaţiile cu fiecare anotimp”- recunoaşte maestrul. Voi primi mustrări din partea multor prieteni care vor fi mâhniţi că n-am cântat cutare sau cutare poezie. Vor avea dreptate, dar ce pot face? Credeţi-mă că-mi va fi greu să aleg. Fiţi siguri că voi încerca să vă mulţumesc pe toţi”.

Într-adevăr, este foarte greu să te cenzurezi. Dar instituţia Tudor Gheorghe reuşeşte să o facă! “În ţara asta, toată lumea poate să spună tot ce-i trece prin cap. Nu mai există cenzură... Nu mă refer la cenzura politică, ci la cenzura bunului simţ... Nu mai am chef de rafineţuri. Voi face un spectacol brutal, în care voi spune pe şleau cât sunt de supărat de ceea ce se întâmplă în România noastră. Publicului nu i se mai oferă, din păcate, spectacole de calitate. Dar eu voi merge mai departe! Voi pleca în turneu, prin ţară, cu două spectacole: cu Lecţia şi cu Anotimpurile mele”.

×