x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Corul “Cantus Mundi”, premiat în Federaţia Rusă

Corul “Cantus Mundi”, premiat în Federaţia Rusă

de Luminita Ciobanu    |    24 Apr 2014   •   13:21
Corul “Cantus Mundi”, premiat în Federaţia Rusă

Oraşul Ekaterinburg a găzduit, în perioada 18-23 aprilie 2014, cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică pentru Copii “Earth is Our Common Home”. Organizat de singura Filarmonică pentru Copii din Rusia, evenimentul a reunit tineri din 16 ţări ale lumii, România fiind reprezentată de Corul Cantus Mundi, dirijat de către Anna Ungureanu, acompaniată la percuţie şi pian de Marilena Neacşu.

În cadrul competiţiei care a avut loc, corul românesc a reuşit, chiar dacă se afla la prima participare, ocuparea Locului al II-lea şi câştigarea Premiului Special al Filarmonicii pentru Copii.

Corul Cantus Mundi a fost compus de această dată din 21 de elevi selectaţi din cadrul mai multor şcoli şi licee din Bucureşti înscrise în Proiectul Naţional Cantus Mundi.

În cadrul festivalului, corul a susţinut mai multe concerte în Ekaterinburg (la Filarmonica pentru Copii şi la Teatrul Dramatic) şi în Kamensk-Uralskii. Pe întreaga perioadă a deplasării, corul a mai fost asistat de un grup de profesori, membri ai Corului Naţional de Cameră Madrigal, format din Aurelia Bălosu, Silvia Maxim şi Simona Haideu.

Deplasarea a fost realizată la invitaţia doamnei Daniela Popescu, Preşedintele Federaţiei Cluburilor, Asociaţiilor şi Centrelor UNESCO din Europa şi America de Nord, fiind susţinută de Ministerul Educaţiei Naţionale.

“Cantus Mundi” este un proiect naţional de educaţie prin arta cântului coral şi a fost iniţiat de către dirijorul Ion Marin. Astfel de programe se desfăşoară şi în alte ţări ale lumii (“El Sistema” – Venezuela si “Superar”- Austria), înregistrându-se progrese remarcabile în acest domeniu. Cantus Mundi este, deasemenea, un program susţinut şi promovat de Corul Naţional de Cameră “Madrigal”.

“M-am bucurat de sprijinul părinţilor şi entuziasmul maxim al copiilor iar programul muzical ales pentru acest concurs a fost realizat într-un timp destul de scurt. Prin repertoriul nostru am promovat tradiţia cântului coral şi folclorul românesc. Micii noştri ambasadori, aceşti copii talentaţi au avut ocazia să întâlnească alţi copii din diferite culturi, din Asia, Europa şi SUA, experienţa aceasta motivându-i foarte serios în dezvoltarea şi ambiţiile lor artistice”, a declarat Anna Ungureanu, dirijor al corului şi directorul artistic al Proiectului Naţional Cantus Mundi.

×