x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica De la classic la jazz și muzică de film Weekend cu patru evenimente pe Terasa Filarmonicii Sibiu

De la classic la jazz și muzică de film Weekend cu patru evenimente pe Terasa Filarmonicii Sibiu

de Magdalena Popa Buluc    |    06 Aug 2020   •   14:00
De la classic la jazz și muzică de film  Weekend cu patru evenimente pe Terasa Filarmonicii Sibiu

Joi, vineri și sâmbătă, pe Terasa Filarmonicii sunt programate patru evenimente incluse în proiectele ”Vara Filarmonicii pe cea mai frumoasă stradă din Sibiu” și ”Concerte pe acoperiș ”. Vineri, 7 august, va fi proiectat, de la ora 21, filmul mut ”Nosferatu”, acompaniat sonor cu muzică live interpretată de Trio Contraste.

Seria de evenimente debutează joi cu un concert în aer liber, la ora 19. Studenții Academiei ICon Arts, Valentin Răduțiu (violoncel) și Petru Iuga (contrabas), au pregătit un program cu lucrări de G. Rossini, B. Bartok, J.S.Bach, N. Paganini. Apreciat de Süddeutsche Zeitung pentru ”tonul masculin, strălucitor, distinctive și interesant” și catalogat de aceeași publicație drept ”unul dintre marile talente al vremurilor noastre”, violoncelistul Valentin Răduțiu s-a născut la München și a primit primul său violoncel - și lecții de violoncel - la vârsta de șase ani. Ulterior a studiat la Salzburg, Viena și Berlin. În prezent este solist violoncelist al Deutsches Symphonie-Orchester Berlin și profesor la Hochschule für Music und Theater Rostock.

Serile ICon Arts aduc din nou jazz-ul pe Terasa Filarmonicii, vineri, 7 august, ora 19, prin Ana-Cristina Leonte (voce), Albert Tajti (pian) și Ciprian Pop (chitară). Cei trei și muzicieni vor cânta o serie de compoziții proprii și vor reinterpreta câteva standard de jazz.

”Vedeta” weekend-ului este Nosferatu! Pelicula regizată de Friedrich Wilhelm Murnau a fost prima adaptare a celebrului roman a lui Bram Stoker – chiar dacă una neoficială. Moştenitorii lui Stoker au dat în judecată producătorii filmului, iar verdictul a obligat la distrugerea lui. Din fericire, au supravieţuit totuşi câteva copii, iar filmul a devenit una dintre cel mai influente producţii cinematografice. Violeta Dinescu a scris pentru filmul mut ”Nosferatu” o nouă coloană sonoră, pentru instrumente de suflat, percuție și pian, interpretată la Sibiu de Trio Contraste (Ion Bogdan Ștefănescu – flaut, Sorin Petrescu – pian, Doru Roman - percuție).

Povești, sporturi și distracții” este genericul celui de-al patrulea eveniment programat în acest weekend. Trio Contraste revin pe scenă, sâmbătă, 8 august, ora 21 pe Esplanada Filarmonicii, de această dată pentru un program cu muzică de cameră – dansuri românești, ”Mambo Africano”, suita din West side Story, ”Mozart în Argentina, Beethoven în Brazilia” sau suita iralndeză ”Winter Crossing”.

×