x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica La Operetă, o nouă etapă Scenart

La Operetă, o nouă etapă Scenart

01 Mar 2011   •   18:59

Prima promoţie de absolvenţi, be­ne­ficiari ai proiectului Scenart, şi-au primit luni seara, pe scena Teatrului Naţional de Operetă „Ion Da­cian”, diplomele care certifică me­serii nerecunoscute până acum în România, dar fără de care un spectacol nu poate fi realizat. Este vorba de meseriile de culise cuprinse astfel în acest proiect (etapa a doua): maestru de lumini, electrician ilumi­nare scenă, maestru de sunet, asistent regizor artistic, croitor-con­fec­ţio­ner costume teatru, costumier, mânuitor-montator decor, recu­zi­ter, machior spectacole, producător delegat pentru teatru, regizor tehnic, secretar muzical/artistic, organizator spectacole, manager de proiect, designe video şi sănătate şi siguranţă în muncă.

Evenimentul a fost gândit de con­ducerea Operetei sub forma unei gale. S-a realizat şi un videoclip, proiectat pe fundal în timpul ce­remoniei de decernare a certificatelor de absolvire a cursurilor, vi­deoclip care îi amuza pe cei pre­zenţi, majoritatea angajaţii Teatrului Naţional de Operetă. S-a încercat crearea unei atmosfere degajate, ca cei care urcau pe scenă – oa­meni ce stau mereu în „spatele” sce­nei – să se simtă bine, să se simtă apre­ciaţi. Este cu adevărat o apre­cie­re – ei sunt forţa motrice a unei pro­ducţii artistice. Niciodată nu apar în faţă, îşi asumă anonimatul, me­seriile lor nu se învaţă într-o şcoa­lă.

Datorită Scenart – proiect stra­tegic dedicat dezvoltării resurselor umane şi a pieţei muncii din domeniul artelor spectacolului din România, iniţiat de Teatrul Naţional de Operetă în parteneriat cu Accademia Teatro alla Scala din Milano, aceşti 30 de oameni pot şcoli acum pe alţii. Au acest drept, recunoscut de Ministerul Muncii, căci proiectul este co-finanţat din Fondul So­cial European prin Programul Sectorial Operaţional pentru Dezvol­tarea Resurselor Umane şi ur­mă­reş­te crearea unui centru de pre­gă­ti­re unde profesioniştii din dome­niul artelor spectacolului pot să urmeze cursuri de perfecţionare şi pot să obţină o certificare pentru pro­fesiile specifice artelor spectaco­lului.

La eveniment au fost prezenţi mulţi dintre formatorii modulelor amintite, din România şi din Italia.

O altă etapă a acestui proiect prevede formarea personalului din teatrele asociate proiectului: Teatrul Metropolis din Bucureşti, Teatrul Naţional din Târgu-Mureş, Opera din Braşov şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa.

×
Subiecte în articol: arte muzica