x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Maestrul Gheorghe Zamfir – concert extraordinar de Crăciun la Sala Palatului

Maestrul Gheorghe Zamfir – concert extraordinar de Crăciun la Sala Palatului

de Luminita Ciobanu    |    04 Dec 2014   •   15:24
Maestrul Gheorghe Zamfir – concert extraordinar de Crăciun la Sala Palatului
Sursa foto: MARIN RAICA/Intact Images
Colindul copilăriei este o amintire la care muzicianul se întoarce, deseori, când apar primii fulgi de zăpadă
Muzicianul Gheorghe Zamfir va urca în seara de 18 decembrie, în prag de Crăciun, pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-un spectacol extraordinar. Va avea alături artişti de geniu ai scenei româneşti între care soprana Alexandra Coman, emblematicul cor cameral Madrigal, precum şi violonistul Eugen Sârbu (care va veni de la Londra spre a susţine un program cu vioara Stradivarius), dar şi actorul Dan Puric. O surpriză pentru public va fi Orchestra Naţională Gheorghe Zamfir, sub baheta dirijorului Florin Totan. Despre acest concert cu totul special, făuritorul muzicii fără vârstă, care pune în nai miracolul sunetelor scânteietoare şi al trăirilor înalte, maestrul Gheorghe Zamfir, ne-a adresat câteva gânduri.

■ Jurnalul Naţional : În prag de Crăciun, pregătiţi un concert extraordinar “Destinnaţie România”. Este un concert care ne trimite spre două concepte: destinul şi naţiunea română. Cum aţi structurat acest concert?
■ Gheorghe Zamfir:
În prag de Crăciun, oferim un spectacol extraordinar în care se promovează România ca destin, România ca naţie, România ca destinaţie pentru vârfurile culturii mondiale, cu rădăcini în neamul acesta binecuvântat de Dumnezeu! Oricât de lungă, de frumoasă sau de anevoioasă este călătoria vieţii, pentru valorile noastre, care s-au impus la nivel mondial, destinaţia finală trebuie să fie întotdeauna România!

■ Aveţi invitaţi de marcă, nume importante ale muzicii româneşti, oameni de cultură... Ce ne puteţi spune despre participarea lor la acest proiect?
■ Sunt invitate personalităţi importante ale culturii româneşti. Eugen Sârbu, cel mai mare violonist român din câţi am avut, un artist complet, cu o experienţă vastă şi o desăvârşire greu de atins... Dan Puric, un artist fără egal, un om de o erudiţie impresionantă, cu o inteligenţă ieşită din comun. Posedă un verb şi o elocvenţă care zdrobesc orice interlocutor, un talent oratoric unic, este un patriot cu spiritul analizei şi al introspecţiei, demne de admiraţie. Alexandra Coman este o soprană de mare calibru, care se impune de la an la an. Corul Madrigal, dirijat de doamna Anna Ungureanu, va aduce în concert colinde româneşti impresionante. Vor fi însă şi alţi artişti-surpriză, alături de care am cântat de-a lungul anilor!

■ Care este mesajul transmis publicului prin intermediul acestui concert extraordinar?
■ Spectacolul se înscrie în seria de evenimente concertistice cu participarea extraordinară a artiştilor români, a căror valoare a depăşit în notorietate graniţele României, şi ale căror cariere artistice se află, permanent, atât în atenţia specialiştilor din domeniu, cât şi a publicului internaţional, promovând imaginea României şi a culturii româneşti în lume. Sintetizat, proiectul ”DESTINNAŢIE ROMÂNIA” promovează nume artistice româneşti cu tradiţie şi palmares internaţional, adevărate repere pentru generaţia tânără.

■ Ce muzică vom asculta?
■ Muzica mea, sub toate aspectele ei: de la folclor autentic şi melodii celebre, cu care am făcut înconjurul lumii, până la piese în primă audiţie mondială, cum este “Concertul pentru vioară, nai, cor bărbătesc şi orchestră simfonică”, compus de mine, cu dedicatie, ca un dar de suflet, bunului meu prieten Eugen Sârbu.

■ Care este cea mai frumoasă amintire pe care o aveţi despre Crăciun?
■ Colindatul în preajma sărbătorilor de iarnă, împreună cu prietenii de pe uliţa copilăriei. A rămas o amintire încă vie şi mă întorc, din când în când cu gândul, când apar primii fulgi de zăpadă sau văd un derdeluş plin de zarva celor mici.

■ Când cântaţi colinde vă întoarceţi în copilăria dumneavoastră?
■ Astăzi, când cânt colinde, o fac cu gândul la Dumnezeu. Colindele, dincolo de a deveni tradiţie, au ceva sfânt care te apropie de credinţă şi de spiritul creştin pe care noi îl percepem drept spirit al sărbătorilor de iarnă.

■ Ce le transmiteţi românilor de Crăciun?
■ Sărbători cu bine, alături de cei dragi, şi un gând bun pentru cei aflaţi în nevoie sau cu puţine speranţe pentru viitor. Multă sănătate tuturor şi să ne vedem cu bine pe 18 decembrie, la Sala Palatului! Eu îi voi aştepta cu mare drag!

×