x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Tarja şi Republica vin la ARTmania 2011

Tarja şi Republica vin la ARTmania 2011

de Alex Revenco    |    08 Mar 2011   •   20:37
Tarja şi Republica vin la ARTmania 2011

155402-tarja-2010-04.jpgÎntre 8 şi 14 august, la Sibiu se des­făşoară cea de-a şasea ediţie a festivalului ARTmania, cu expoziţii, pe­treceri şi concerte. După Sonata Arctica, Nevermore şi Lacrimas Profundere, organizatorii anunţă încă două nume cu rezonanţă, Tarja Turunen şi Republica, trupa condusă de Saffron, o altă voce feminină de excepţie. 

Nemţii de la Lacrimas Profundere vor deschide ziua de vineri, 12 august, urmaţi de Nevermore şi Tarja, care va cânta la ARTmania din Sibiu în rolul de headliner. Recunoscută pentru vocea sa incredibilă şi pre­zen­ţa scenică impunătoare, vedeta fin­landeză a reuşit – cu cel de-al trei­lea album solo – să se impună prin­tre cele mai bune materiale muzicale realizate în ultima vreme. Îndrăgită în România, Tarja ajunge pentru a treia oară în ţara noastră, după concertele din 2005 (spectacol de Crăciun, la sala Thalia din Sibiu) şi 2009 (la Sala Palatului din Capitală). După concertul de la Sibiu va avea loc o petrecere dedicată artistei finlandeze.

Sâmbătă, 13 august, prima trupă care va evolua în Piaţa Mare este Republica, condusă de Samatha Sprackling, cunoscută sub numele de Saffron. Înfiinţată în 1994, Repu­blica a intrat, cu albumul de debut, direct pe locul patru în topul brita­nic, iar discurile singles  „Ready to Go” şi „Drop Dead Gorgeous” s-au bucurat de mare succes la public.

Alături de Garbage, Republica s-a numărat printre cele mai de succes trupe rock ale anilor ’90, remar­cân­du-se cu un sound agresiv, cu efecte electronice. Saffron, carismatica solistă cu origini portugheze, chineze şi britanice, a colaborat şi cu alte nume celebre ale industriei muzicale, precum Jeff Beck, Prodigy sau The Cure. După Republica va evolua Sonata Arctica şi alte surprize, ce vor fi dezvăluite în curând.

Festivalul ARTmania a devenit cunoscut în ţară şi în lume datorită concertelor organizate în cetatea medievală a Sibiului. Nume precum, Nightwish, Serj Tankian, the sisters of mercy, Within Temptation, H.I.M. şi mulţi alţi artişti de renume au concertat într-unul dintre cele mai frumoase oraşe din România. Anul trecut, ARTmania a organizat concerte în Piaţa Mare şi Piaţa Mică, expoziţii şi workshop-uri în spaţiile culturale din Sibiu, concerte şi petreceri în pivniţele cetăţii transformate acum în cluburi de noapte. De asemenea, a facilitat accesul publicului în Muzeul Naţional Brukenthal şi Complexul Naţional Muzeal ASTRA, reuşind prin această colaborare să atingă un număr maxim de vizitatori în weekend-ul respectiv, al anului trecut.

ARTmania şi CFR au promovat mersul pe bicicletă la festival prin dotarea cu vagoane speciale a trenurilor către Sibiu. Pentru amatorii de plimbări pe două roţi pe pistele amenajate chiar până la Muzeul ASTRA, partenerii festivalului au adus biciclete de închiriat în zilele festivalului. Toate proiectele începute vor fi dezvoltate şi în 2011 împreună cu noi iniţiative realizate în colaborare cu instituţiile publice şi private, astfel încât publicul festivalului, turiştii şi comunitatea locală să profite din plin de platforma culturală ARTmania. Până la sfârşitul lunii martie abonamentele la Festivalul ARTmania sunt 110 lei, iar biletele pentru zilele de vineri şi sâmbătă sunt 70 lei, preţuri reduse cu 40%. Primele 20 de abonamente comandate pe shop.art­mania.ro, începând de astăzi, vor primi cadou CD-ul „What Lies Beneath” (2010), cel mai nou album al Tarjei Turunen. Biletele sunt disponibile în magazinele Diverta, Germanos, Cărtureşti, în reţeaua Eventim şi online la shop.art­ma­nia.ro, eventim.ro, myticket.ro.

×
Subiecte în articol: arte muzica