x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Vioara Stradivarius, încredinţată lui Alexandru Tomescu până în 2018

Vioara Stradivarius, încredinţată lui Alexandru Tomescu până în 2018

de Maria Sârbu    |    19 Noi 2013   •   18:48
Vioara Stradivarius, încredinţată lui Alexandru Tomescu până în 2018

Ca urmare a concursului organizat de Ministerul Culturii şi Filarmonica “George Enescu”, vioara Stradivarius Elder-Voicu a fost încredinţată, pentru cinci ani, aceluiaşi violonist care a cântat pe acest instrument în ultimii şase ani, Alexandru Tomescu. Din juriu au făcut parte Nicolae Licareţ, director artistic al Filarmonicii “George Enescu”, Christian Badea, dirijor, şi violoniştii Daniel Podlovschi şi Varujan Cozighian. Tomescu câştigă astfel pentru a doua oară dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu.

Potrivit unui comunicat de presă, “repertoriul de concurs, impresionant prin extinderea şi complexitatea sa, a cuprins patru concerte (Sibelius, Mozart, Mendelssohn), cinci sonate (Enescu şi Bach) şi cinci Capricii (Paganini), suficiente lucrări pentru a putea susţine timp de o săptămână câte un concert în fiecare zi, de fiecare dată cu un program diferit”. Alexandru Tomescu s-a arătat mulţumit de acest succes al său, fiind la fel de emoţionat ca şi în 2007, când obţinea faimoasa vioară în urma primului concurs. După acest al doilea concurs apreciatul violonist a spus: “Este un moment extraordinar şi mă bucur din toată inima că în următorii cinci ani voi putea duce mai departe proiectele mele muzicale împreună cu acest instrument de excepţie (...). Vioara Stradivarius îşi va păstra rolul său social, acţiunile caritabile în care sunt implicat se vor dezvolta mai departe, alături de partenerii de la Hope and Homes for Children România. Ce bucurie poate fi mai mare decât aceea de a şti că prin intermediul muzicii poţi sensibiliza oamenii şi poţi schimba în bine vieţile multora dintre cei aflaţi în nevoie (...).”

Alexandru Tomescu va cânta la 26 noiembrie pe scena Ateneului Român, alături de colegii săi din Cvartetul Ad Libitum: Şerban Mereuţă, Bogdan Bişoc şi Filip Papa. Este un recital care marchează 25 de ani de existenţă a acestui ansamblu.

×
Subiecte în articol: vioara stradivarius Alexandru Tomescu