x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Papa Francisc l-a numit pe Mons. László Kerekes Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia

Papa Francisc l-a numit pe Mons. László Kerekes Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia

de Magdalena Popa Buluc    |    27 Mai 2020   •   12:05
Papa Francisc l-a numit pe Mons. László Kerekes Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia

Sfântul Părinte Papa Francisc l-a numit astăzi, 26 mai 2020, pe Mons. László Kerekes Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia. Mons. László Kerekes este al 27-lea Episcop Auxiliar care slujește în milenara Arhidieceză de Alba Iulia. Data și locul consacrării sale episcopale vor fi stabilite ulterior.

Această numire vine după ce în decembrie anul trecut Papa Francisc a acceptat renunțarea la oficiu a Înaltpreasfințitului György Jakubinyi, la acea vreme Arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia și a Preasfințitului József Tamás, Episcop auxiliar al aceleiași Arhidieceze, și l-a numit Arhiepiscop de Alba Iulia pe Mons. Gergely Kovács, consacrat și înscăunat pe 22 februarie a.c. în Catedrala „Sf. Mihail” din Alba Iulia.

Mons. László Kerekes s-a născut la 23 iulie 1968 în Ghelița (Covasna), Arhidieceza de Alba Iulia. A studiat la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia până în 1990 și la Academia Teologică de la Budapesta până în 1992. A fost hirotonit preot pentru Arhidieceza de Alba Iulia pe 16 mai 1993, de către E. S. Mons. György Jakubinyi, pe atunci Episcop auxiliar. A continuat studiile la Ottawa, Canada, unde a obținut licența în Drept Canonic, în 1994, și doctoratul în 2004.

A fost profesor la Seminarul Mare de la Alba Iulia și paroh în Târgu Secuiesc, fiind membru al Consiliului Prezbiteral și al Tribunalului Ecleziastic al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia are, conform Anuarului Pontifical din 2019, o suprafață de 58.234 km2 și 335.500 de romano-catolici, dintr-o populație totală de 3.590.500 de locuitori. Este organizată în 253 de parohii și are 299 de preoți diecezani și 44 de seminariști în propriul seminar, 132 de persoane consacrate (51 călugări și 81 de călugărițe).

După numirea noului Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia, numărul episcopilor romano-catolici din România ajunge la 13, dintre care 5 sunt emeriți, iar numărul total al episcopilor catolici – romano-catolici și greco-catolici – la 22. Trei dintre episcopi, recent numiţi de Papa Francisc – Mons. László Kerekes, Mons. Călin Ioan Bot şi Mons. Cristian Dumitru Crişan –, vor primi consacrarea episcopală imediat după ce condiţiile sanitare impuse de starea de pandemie vor permite celebrarea ceremoniei religioase.

 

×
Subiecte în articol: laszlo kerekes papa francisc