x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Azi începe Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

Azi începe Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

de Magdalena Popa Buluc    |    20 Aug 2021   •   14:42
Azi începe Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu începe astăzi. 10 zile cu peste 2.000 de artiști din 38 de țări, 600 de evenimente și 100 de spectacole online, premiere mondiale, teatru, dans, circ, operă, muzică, expoziții, lansări de carte, acrobații și parade. Aplicația de mobil FITS este disponibilă.

Cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) începe vineri și, de-a lungul a 10 zile, transformă Sibiul în capitala internațională a teatrului, a dansului, a muzicii, a circului și a acrobațiilor, printr-un program divers, care reunește nume mari ale artelor spectacolului și reprezentații în premieră mondială.

FITS se va desfășura între 20 și 29 august 2021, iar tema de anul acesta, „Construim speranța împreună”, este transpusă în realitate printr-o ediție care reunește peste 2.000 de artiști din 38 de țări, peste 600 de evenimente și 100 de spectacole transmise online.

Festivalul este o celebrare a artelor spectacolului, care prezintă manifestări artistice din întreaga lume, create de nume precum: Charlotte Rampling, Israel Galvan, Denis O’Hare, Helmut Sturmer, Yoshi Oida.

În prima zi a Festivalului, publicul este invitat în Piața Mare, la ora 21.00, la Concertul Simfonic al Romanian Chamber Orchestra, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru, programul zilei fiind completat de spectacole de teatru, expoziții, acrobații și se va încheia cu tradiționalul spectacol de artificii, programat la ora 23:15, în Parcarea Teatrului.

Programul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu include o serie de spectacole outdoor ale unor companii de renume mondial, care întregesc oferta ediției din acest an a FITS și la care accesul publicului este gratuit.

Începând din prima zi a evenimentului și până la finalul său, FITS 2021 transformă Sibiul, așa cum a făcut-o și la edițiile fizice desfășurate în anii anteriori, într-o scenă amplă, în care teatrul, dansul, circul, muzica sau acrobațiile sunt oferite cu generozitate publicului.

Sub semnul bucuriei și al speranței

„Este o ediție, fără a folosi cuvinte mari, aproape eroică, pe care o facem cu o bucurie de nedescris, dar și cu niște eforturi uriașe. Faptul că putem împreună să gândim o altfel de normalitate, care să ne ducă mai departe visele, năzuințele, puterea de a crea, puterea de a crede și bucuria de a întâlni frumusețea, este reazemul pe care-l avem în tot ceea ce facem. Trebuie să mulțumesc tuturor celor care fac acest efort și care au înțeles cât de importante sunt asumarea și angajamentul de care dăm dovadă. Mă refer aici la echipa festivalului, a teatrului, a școlii și a structurilor care s-au creat: Bursa de Spectacole, Programul de Voluntariat, Therme Forum și Platforma Doctorală. Bineînțeles că mulțumim, în special, acestei comunități atât de speciale care este Sibiul, tuturor celor care ne îngăduie toate provocările și inițiativele pe care le aducem. Mii de mulțumiri tuturor instituțiilor și structurilor din Sibiu și din țară, care ne-au sprijinit în așa fel încât să putem să aducem la lumină tot ce dăruim. Bineînțeles că le mulțumim pentru ajutor Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerelor Culturii și Educației, Institutului Cultural Român, tuturor ambasadelor și centrelor culturale care au pus umărul, tuturor partenerilor și sponsorilor, familiilor noastre, care ne susțin și ne îngăduie în această muncă uriașă”, este mesajul pe care Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Condiții speciale de acces

Verificarea accesului la Festival pentru persoanele care dețin Certificatul Digital European COVID-19 este asigurată de partenerul nostru vaccin.live prin aplicația de scanare instalată pe echipamente profesionale de scanare oferite de smartscan.ro.

Aplicația scanează codul QR al Certificatului Digital verifică integritatea semnăturii digitale (care protejează certificatul împotriva falsificării) și afișează informațiile pe ecranul echipamentului de scanare. Persoana care prezintă codul QR în vederea scanării este de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conținute în acest cod. Datele nu sunt salvate pe dispozitivul de scanare. Aplicația vaccin.live poate verifica Certificate Digitale Europene COVID-19 emise de către toate statele membre UE + Elveția, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, San Marino și Vatican.

Participanții sunt rugați să aibă pregătit Certificatul Digital European COVID-19 (care se poate descărca accesând portalul certificat-covid.gov.ro) în format electronic sau tipărit pe hârtie pentru a putea fi scanat la punctele de acces, împreună cu un act de identitate care să conțină cel puțin nume, prenume și data nașterii, pentru verificare.

Expoziții de pictură, gravură, „Chimonoul întâlnește ia” și „Desene în spatele scenei, de Helmut Stürmer și Silviu Purcărete”, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

Publicul prezent la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu are bucuria să descopere, în perioada 20-29 august 2021, o varietate de evenimente speciale, expoziții, lansări de carte, conferințe care îmbogățesc programul ediției din acest an, alături de tradiționalele spectacole de teatru, dans, muzică, operă, acrobații sau parade.

Expozițiile din programul celei de-a XXVIII-a ediții sunt dedicate personalităților culturale ale României, între care Emil Cioran, Constantin Brâncuși sau Samuel von Brukenthal. Una dintre marile surprize ale FITS 2021 este prezența marelui regizor Silviu Purcărete și a reputatului scenograf Helmut Stürmer, nu doar în sălile de spectacole, ci și în sala de expoziție, cu o colecție de desene inedite.

Expoziția Desene în spatele scenei. Stürmer – Purcărete, va putea fi vizionată la Centrul de Informare Turistică  CIT (Piața Mare, nr. 2), iar vernisajul are loc în 22 august, la ora 14:30.

Helmut Stürmer este unul dintre cei mai apreciați scenografi români, cu o activitate prolifică atât în țară, cât și peste hotare. A colaborat cu regizorul Silviu Purcărete la conceperea câtorva dintre cele mai aclamate spectacole ale momentului, montate la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, printre care se numără „Faust”.

Silviu Purcărete, unul dintre cei mai cunoscuți regizori români de teatru are o carieră impresionantă ce i-a asigurat renumele dincolo de granițele țării natale. Acest fapt se vede prin multitudinea de premii naționale și internaționale sau prin prezența la multe dintre manifestările și festivalurile teatrale marcante ale lumii.

Expoziția CHIMONOUL întâlnește IA, expoziție de textile tradiționale de colecție – Iulia Gorneanu și Laura Caraman, va fi vernisată în 20 august, la ora 16:00, la Centrul Cultural Habitus.

Simboluri ale culturilor tradiționale ce le-au creat, chimonoul japonez și ia românească au devenit piese vestimentare iconice, influențând moda ultimului secol într-un mod covârșitor.

Anul acesta, România și Japonia celebrează o sută de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice.

De la Cioran – trei ecouri artistice la scrierile lui, expoziție de pictură, grafică și tablouri de sticlă - Laurence Bourgeois, Jean-Marc Barrier și Mirela Vasile, va avea loc la Muzeul de Artă Contemporană Brukenthal (str Tribunei, nr. 6).

2021 marchează a 110-a aniversare de la nașterea scriitorului Emil Cioran, la Rășinari, lângă Sibiu. Vernisajul va avea loc în 21 august, la ora 15:30.

Oglinzile lui Brâncuși, expoziție interactivă, este programată la Cercul Militar, Sala Festivă (Bulevardul Victoriei, nr. 5).

Vernisajul va avea loc în 22 august, la ora 16:00.

Mirrors of Brâncuși este un proiect organizat de Fundația Art Production, Centrul de Resurse pentru Cetățenie Activă și Christian Westblink, cu sprijinul JTI și Muzeul Național al Țăranului Român.

Monumental  Expoziție de grafică – Bruno Maria Brandt, are loc la Palatul Brukenthal, Palatul de Cartografie (Piața Mare, nr. 4), Muzeul de Artă Contemporană Brukenthal (str Tribunei, nr. 6).       

Trei secole Brukenthal, Arta europeană 1500-1800, expoziție de gravură - colecția av. George Șerban, se desfășoară la Palatul Brukenthal (Piața Mare, nr. 4).

Eye SB-you!, expoziție de pictură - Alexandru Cînean, este organizată la NO!HAI Ambasada Creativă  (Piața Mică, nr. 3).

Cuvinte întrupate 2.0. Scene la cutie, expoziție de fotografie, arta instalaţiei si muzică - Luana Popa, Dumitru Dinel Teodorescu, Tibor Cari are loc la Teatrul Gong, iar vernisajul este programat în 21 august, la ora 16:00.

Filiala Sibiu a Uniunii Artiștilor Plastici se alătură îndemnului Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu 2021: „Construim speranța împreună”, organizând, în cadrul Festivalului, în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal, Salonul Interjudețean de Arte Vizuale al Filialei UAP Sibiu 2021.

Expoziția de pictură, grafică, fotografie, artă decorativă și sculptură poate fi vizionată la Palatul Brukenthal (Piața Mare, nr. 4),Galeria UAP (Piața Mare, nr. 12).

Expoziția de fotografie „Génica Athanasiou: muză și parteneră a lui Antonin Artaud”, are loc la Facultatea de Litere, Foaier, ULBS, și va fi vernisată în loc în 21 august, la ora 14:30.

Este un proiect inițiat de către Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Institutul Francez.O altă expoziție va delecta publicul FITS, în perioada 20-29 august – Soft Escape, instalație, de Ștefan Radu Crețu, la Teatrul Național Radu Stanca.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este organizat sub ÎNALTUL PATRONAJ AL PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI, KLAUS IOHANNIS.

 

×