x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Ferma animalelor în premieră, la Teatrului Maghiar de Stat din Cluj!

Ferma animalelor în premieră, la Teatrului Maghiar de Stat din Cluj!

de Magdalena Popa Buluc    |    21 Mai 2021   •   12:19
Ferma animalelor în premieră, la Teatrului Maghiar de Stat din Cluj!

Vineri, 21 mai, ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat, va avea loc premiera spectacolului musical Ferma animalelor, după George Orwell, pus în scenă de Zoltán Puskás. Spectacolul din Cluj este în premieră pe țară, adaptarea scenică fiind semnată de Róbert, iar muzica de Dávid Klemm și Ervin Erős.

Ferma animalelor este cel de-al treilea spectacol pe care Zoltán Puskás îl montează la Teatrul Maghiar de Stat de Cluj, după producţiile de succes cu Vrăjitorul din Oz și Cartea Junglei.

În cadrul conferinței de presă, regizorul Zoltán Puskás a declarat că a încercat să aleagă o scriere care să reflecte prezentul: „Cel mai important lucru la Orwell este exprimarea fricii, iar eu am vrut să ilustrez acest lucru în spectacol. Instrumentele politice sunt cele prezentate în roman, situațiile dramatice fiind similare cu cele pe care le trăim în zilele noastre."

Compozitorul Ervin Erős a mărturisit că a fost o provocare interesantă realizarea muzicii împreună cu Dávid Klemm pentru spectacolul clujean. Sunt în total 21 de melodii în spectacol, care îmbină musicalul cu opera rock: „Universul sonor al producției este unul mai dur. Am încercat să ilustrăm prin intermediul orchestrației starea de rebeliune, dar acolo unde era justificat am deviat și spre un sunet mai moale."

Andrea Ledenják, creatoarea costumelor, a declarat că a încercat să creeze animalele folosind referințe subtile care să se potrivească ansamblului, fără să urmeze tipare clasice și având grijă ca aceste costume să-i slujească pe actori în coregrafia foarte solicitantă realizată de Melinda Jakab.

Adaptarea textului și versurile pentru spectacolul Ferma animalelor sunt scrise de Róbert Lénárd, muzica fiind compusă de Dávid Klemm și Ervin Erős, regia este semnată de Zoltán Puskás.

Echipa de creație este completată din coregraful Melinda Jakab, creatoarea de costume Andrea Ledenják, de light designerul Róbert Majoros și de corepetitorul Zoltán Horváth.

Din distribuție fac parte actorii: Gábor Viola, Alpár Fogarasi, Loránd Farkas, András Buzási, Csilla Albert, Ervin Szűcs, Gizella Kicsid, Andrea Vindis, Szabolcs Balla, Anikó Pethő, Zsolt Gedő, Tamás Kiss, Róbert Laczkó Vass, Melinda Kántor, Zsuzsa Tőtszegi, Eszter Román, Éva Imre, Csilla Varga, Csaba Marosán, Andrea Kali, Ádám Balázs, Ádám Ferencz, Szilárd Gáspár-Barra, Ákos Kerekes, Áron Sárosi, Venczel Lőrincz-Szabó, Gusztáv-Tivadar Magyari, József Csiszér Jr., Viktor Dubovan, János Nagy, Norbert Szallos și Szilárd Szőcs

Producția a beneficiat de sprijinul Guvernului Ungariei și a Fundației Bethlen Gábor.

Următoarele spectacole sunt programate pe 22 și 28 mai, ora 19:00, Sala Mare.

 

×