x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Premiere teatrale

Premiere teatrale

de Magdalena Popa Buluc    |    29 Noi 2019   •   22:07
Premiere teatrale

Crimă și pedeapsă la Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte

Miercuri, 4 decembrie, de la ora 19.00, va avea loc premiera spectacolului „Crimă și pedeapsă”, în regia lui Dumitru Acriș, la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște.
Spectacolul se joacă cu publicul pe scenă, în Sala Mare a TTB.

 

Distribuția

Rodion Romanovici Raskolnikov – Bogdan Farcaș, Andrada Fuscaș, Ana Maria Carablais, Iulia Verdeș, Cristina Dumitra, Liviu Cheloiu, Teodora Filip, Andreea Tănase, Corneliu Jipa, Daniel Nuță

Avdotia Romanovna Raskolnikov – Andrada Fuscaș

Pulcheria Alexandrovna Raskolnikov – Ana Maria Carablais

Sofia Semionovna Marmeladov – Teodora Filip

Katerina Ivanovna Marmeladov – Andreea Tănase

Semion Zaharovici Marmeladov – Liviu Cheloiu

Porfiri Petrovici – Bogdan Farcaș

Arkadi Ivanovici Svidrigailov / Piotr Petrovici Luzhin – Corneliu Jipa

Aliona Ivanovna – Cristina Dumitra

Lizaveta Ivanovna – Iulia Verdeș

Alexander Grigorievici Zametov – Daniel Nuță

 

Sinopsis

Fiecare persoană este suma tuturor oamenilor pe care i-a întâlnit. Fiecare interacțiune imprimă un anumit tip de mesaj, de energie, de reacție. Suntem oglinzi unii pentru alții. Suntem prea puțin conștienți de modul și forța cu care îi influențăm pe cei din jurul nostru, prin felul nostru de a fi și prin acțiunile noastre.

Spectacolul „Crimă și pedeapsă” pe care îl propune regizorul Dumitru Acriș (Moscova), la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, are la bază aceste idei: dualitatea sau, mai bine zis, pluralitatea ființei umane și reflexiile ei. Tocmai datorită acestei viziuni, se ajunge la o „Crimă și pedeapsă” fără Raskolnikov... de fapt, fără un Raskolnikov unic, ci unul reflectat în fiecare dintre celelalte personaje. Fiecare interpret, fie bărbat, fie femeie, ajunge să îl joace pe Raskolnikov, să ne înfățișeze o anumită latură a acestuia. Studentul a răscolit adâncurile fiecăruia dintre ei și, acum, ei reproduc aproape inconștient ceea ce i-a marcat sau dezvăluie ceea ce ei înșiși au imprimat în personalitatea lui Raskolnikov.

„Crimă și pedeapsă” fără Raskolnikov este o viziune complet nouă și foarte curajoasă. Convenția este însă cu ușurință acceptată, pentru că îl determină pe spectator să își folosească atenția distributivă, de detectiv. Din cuantumul de acțiuni psihologizate se alege o concluzie cutremurătoare: oricine este în stare de orice. De aceea, nu judecați!

 

Trei seri pline de comedie şi melancolie cu Doamna Scapin

Decembrie vine pe scena Teatrului Tamási Áron cu un cadou din partea Trupei Harag György a Teatrului de Nord din Satu Mare. Este vorba de spectacolul Scapin, după celebra farsă a lui Molière, Vicleniile lui Scapin. Regizorul Bocsárdi László amplifică ambiguitatea, hazul şi necazul intrigii prin distribuirea unei actriţe în rolul lui Scapin, Márkó Eszter, care reuşeşte să cucerească spectatorii cu o interpretare de mare subtilitate şi virtuozitate.

Trupa Harag György va susţine trei reprezentaţii cu acest spectacol, pe 7, 8 şi 9 decembrie, de la ora 19.

 

 

 

 

×