x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Am găsit mâinile măiestre pentru renumărarea voturilor de la sectorul 1!

Am găsit mâinile măiestre pentru renumărarea voturilor de la sectorul 1!

de Serban Cionoff    |    17 Mai 2021   •   17:23
Am găsit mâinile măiestre pentru renumărarea voturilor de la sectorul 1!

A stârnit reacții și controverse Comunicatul de presă privind solicitarea Poliției Capitalei de a se prelungi termenul la care trebuie să se încheie renumărarea voturilor pentru alegerea primarului sectorului 1. Mai bine spus, lejeritatea cu care procurorul de caz a aprobat această solicitare și a fixat un nou termen, adică 1 august anul curent. Prima reacție a fost, bineînțeles, a doamnei Clotilde Armand, câștigătoarea declarată a scrutinului, potrivit căreia „secția lui Dragnea (SIIJ n.n.) a solicitat mai mult timp ca să învețe să numere voturile”. Declarație pe care îmi este greu să o calific în alți  termeni decât ca fiind de o crasă bădărănie și de o inadmisibilă lipsă de respect  față nu doar de magistrații care lucrează în SIIJ cât și față de însăși ideea de justiție și de egalitate în fața legii într-un stat de drept, stat membru al Uniunii Europene. Cu atât mai mult cu cât distinsa doamnă, crescută și educată în Franța- sora noastră mai mare întru ale democrației, nu-i așa?-, nu este la prima declarație de acest soi. Bunăoară, atunci când au apărut primele zvonuri cum că Dan Tudorache, contracandidatul său, ar avea un avans de circa 1300 de voturi, rafinata doamnă a sărit ca din gură de șarpe și a zis că nu pleacă nicăieri. Atitudine, iarăși greu de calificat, pe care nu o putem pune decât pe seama suspiciunii (foarte rezonabile!) că știe domnia sa ce știe din moment ce dă nu una ci mai multe declarații de o asemenea factură. Mai pe românește spus, că se știe cu spatele asigurat!

 Ar mai fi fost, cred eu, și alte câteva lucruri de lămurit după lectura sus-menționatului comunicat.De pildă, poate că nu ar strica să aflăm dacă operațiunea de renumărare a voturilor va continua și se va finaliza tot cu același procuror de caz?Recte, domnul procuror Sorin Iașinovschi. Întrebare perfect motivată, știut fiind că, exact în zilele premergătoare apariției comunicatului am aflat că domnul procuror și-a depus actele în vederea pensionării. Așa că,oameni de bună credință fiind, am dori să ni se spună, cu subiect și predicat, care din următoarele două variante este cea corectă: 1. Domnul procuror Sorin Iașinovschi crede că funcționarii care vor avea în lucru dosarul de pensionare nu îl vor rezolva mai devreme de 1 august și, prin urmare, domnia sa va duce la capăt treaba; sau 2. Domnia sa va primi foarte curând decizia de pensionare , după care se va retrage și va lăsa alt coleg de breaslă să finalizeze acest dosar. Cu mențiunea că, indiferent care ar fi varianta cu sorți de izbândă, scenariul rămâne valabil numai și numai dacă SIIJ va mai exista- de fapt va mai rezista!- până la 1 august 2021, știute fiind presiunile uriașe care se fac pentru desființarea sa. Urmând, bineînțeles, ca, în cazul în care SIIJ va deveni istorie, dosarul cu pricina să primească un alt parcurs în labirintul justiției carpato-pontico-dâmbovițene.  De fapt, dacă va mai primi un alt parcurs…

 Dar, până să avem datele trebuitoare pentru a răspunde corect la întrebare, cred că nu strică să discutăm cu ceva mai mare atenție despre o observație pe care a formulat-o Ioan Mircea Pașcu, prestigios promotor al mesajului României Europene în mai multe mandate de europarlamentar , tot în legătură cu decizia amânării termenului până la 1 august. „Dacă durează atâta renumărarea voturilor respective- notează cu fină ironie Ioan Mircea Pașcu-,cum de au putut fi numărate într-un timp atât de scurt după alegeri pentru a fi declarată << învingătoare ’>>?”. Pentru ca, între paranteze, să ne sugereze și răspunsul:,,Și asta lăsând la o parte<>în ele văzută de o țară întreagă la televizor’’.   

 Semne de întrebare se ridică și în ceea ce privește diferența de voturi de la alegerile din septembrie 2020. În comunicatul transmis de către Parchetul General se menționează că ,,din verificările efectuate, nu s-a putut stabili diferența de voturi între cei candidați, nefiind finalizate activitățile dispuse de către procurori’’. De acord, dar, atunci, de unde au apărut zvonurile despre cele peste 1300 de voturi în plus obținute de către Dan Tudorache? Cifră pe care comunicatul Parchetului General o ignoră cu desăvârșire, deși, dată fiind frecvența cu care ea a circulat pe canalele de informații, ne-am fi așteptat să fie negată categoric, așa încât să nu mai existe nici-un dubiu referitor la acest subiect.

  Oricum am lua-o și oricâte motive ar mai putea fi invocate, este limpede ca bună ziua că, în realitate, există un bilanț de etapă care s-ar prea putea să nu corespundă unor foarte anumite așteptări.  Situație în care este presantă nevoie de ajutorul unor mâini calificate în materie. Fapt pentru care, cu tot respectul, îmi permit să  le recomand celor interesați să se ajungă numai și numai la un anumit rezultat final să apeleze la concursul unor adevărate mâini măiestre în arta numărării voturilor care să ducă la totalul mult-așteptat. Mă refer la președinta Camerei Deputaților, respectiv de secretarul camerei, care, în anul 2010, au numărat așa de bine voturile la Legea sistemului unitar de pensii că, în final, au ieșit exact atâtea voturi cât le-a trebuit … cui a trebuit!

 O să îmi amintiți, probabil, că respectivii au fost reclamați de către PSD și PC fiind acuzați că au recurs la proceduri incorecte pentru a falsifica votul, dar vă amintesc, și eu, că, în iunie 2012,procurorii secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție i-au găsi complet nevinovați și așa au rămas!
Drept pentru care nu văd nici-un motiv pentru care aceste patru mâini măiestre să nu fie solicitate să contribuie la re-numărarea voturilor rămase  ne re-numărate după numărătoarea efectuată în urma alegerilor din septembrie 2020 pentru funcția de edil-șef al celui mai mănos sector al capitalei scumpei noastre patrii.         

×