x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bursa are investitori, nu jucători

Bursa are investitori, nu jucători

de Ionuț Bălan    |    31 Iul 2020   •   07:50
Bursa are investitori, nu jucători

Și-au făcut loc în mass-media, în ultima perioadă, abordări potrivit cărora investitorii la bursă sunt un fel de jucători la cazinou. Dependenți de adrenalină, aceștia nu ar face decât să parieze sume imense la voia hazardului, dornici de îmbogățire, pe principiul „ori la bal, ori la spital”.

Nimic mai fals. Investițiile la bursă reprezintă muncă și pricepere, nu pariuri puse la ruletă. Investitorii profesioniști, fie ei individuali sau instituționali, studiază și monitorizează cu cea mai mare atenție evoluția și activitatea companiilor listate, pentru a le înțelege potențialul de succes în business.

În acest fel, ei prestează un serviciu de cea mai mare importanță pentru sănătatea economiei, respectiv selectează pentru finanțare acele companii care se achită cel mai bine de datoria de a satisface preferințele și nevoile consumatorilor. Pentru că profitabilitatea și aprecierea acțiunilor unei firme de aici provin, în economia de piață: de la capacitatea de a satisface clienții.

Pe lângă asta, profesioniștii administrării activelor le oferă și neprofesioniștilor șansa de a profita de expertiza lor. Prin intermediul fondurilor mutuale, cu ajutorul cărora oricine poate căpăta acces, cu costuri și riscuri rezonabile, la un „coș” de acțiuni și obligațiuni din piață fără bătaia de cap de a le cumpăra direct.

Poate că ziariștii ar ști aceste lucruri, dacă grupurile media unde lucrează ar fi listate la bursă.

 

×