x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Get Brexit Done!

Get Brexit Done!

de Ionuț Bălan    |    13 Dec 2019   •   08:44
Get Brexit Done!

Get Brexit Done a fost mesajul simplu al premierului  Boris Johnson  pentru anticipatele care au adus conservatorilor majoritatea care le permite să nu mai întâmpine dificultăţi în părăsirea Uniunii Europene.  Britanicii au taxat, practic, propaganda unionistă arătând cam ceea ce spunea Kant, că un popor bine educat este greu de manipulat, spre deosebire de votul emoţional care se mai vede în unele ţări din estul Europei, ce trădează diferenţa între matur şi emergent.

Într-o anumită măsura se poate spune şi că democraţia directă o bate pe cea prin reprezentanţi, chiar dacă a fost nevoie de două episoade  pentru ca acest lucru să se producă. Să ne amintim că ultima rundă de alegeri a fost declanşată de faptul că Parlamentul s-a interpus între rezultatul plebiscitului pentru Brexit și punerea sa în aplicare. Britanicii au venit însă să-şi apere ceea ce au obţinut pe baza democraţiei directe, dând votul reprezentanţilor care nu doreau deturnarea voinţei majoritare. Ba chiar se poate spune, după rezultatul alegerilor, că dacă ar fi avut loc un al doilea scrutin pentru Brexit scorul ar fi fost şi mai clar.

Nu în ultimul rând trebuie subliniat că votul de la alegerile anticipate din Regatul Unit se exprimă împotriva corectitudinii politice. Acest fapt s-a observat anterior în Statele Unite, iar în noul context, cu republicanii la conducere în America şi conservatorii în Marea Britanie, relaţiile dintre state vor fi şi mai apropiate. Nu ştiu în ce măsură un film ca The Irishman n-a încercat să pună într-o lumină favorabilă un mod vicios de a lua decizii, unul la nivelul căruia corupţia - traficul de decizii - e ridicată la rang de virtute şi corespunde corectitudinii politice. Dar tocmai asta a dorit să penalizeze Brexitul, a încercat să sugereze clasei politice corupte din UE că a venit momentul să se restaureze reperele capitaliste, piețele și respectul față de proprietatea privată, că urmăreşte ancorarea caracterului europenilor și eliminarea discreționarismului.

Noul context va întări probabil NATO şi va mai tăia din elanul Rusiei, mai ales că acum Marea Britanie se exprimă direct, nu via UE. Viitorul premierului canadian Trudeau pare incert, în actualele circumstanţe, dar probleme mai mari ar putea avea o Uniune Europeană pe care ruşii vor încerca să o divizeze pentru a o domina. Marea şansă ar putea veni tot de la NATO, în situaţia în care apartenenţa la pactul militar impune anumite conditionalităţi, însă ruşii nu vor acţiona geostrategic, ci politic, acolo e problema şi acel loc trebuie să fie vizat de schimbarea actualei forme de globalizare.

Un ultim element, cotaţia liră sterlină/euro - principalul indicator de încredere - s-a depreciat peste 0,845, înainte de alegeri, pentru a se întări la 0,8277, după.  Acum cotaţia se plasează la 0,83, dar ar putea pe viitor să pivoteze în jurul a 0,885, nivel acomodativ, pentru a se observa cum funcţionează economia în condiţii de Brexit.

×