x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Lupul moralist și zoiosul său dosar

Lupul moralist și zoiosul său dosar

de Serban Cionoff    |    11 Mai 2021   •   22:22
Lupul moralist și zoiosul său dosar

A mai căzut o mască a lupilor moraliști! Sau, poate, doar stă să cadă, fiindcă, deocamdată, doar DLAF a anunțat că este în curs de investigare un proiect privind afaceri cu fonduri europene în care ar fi implicată firma de consultanță a lui Dan Barna, liderul USR PLUS și vicepremier al guWERNului. Am scris anume că „stă să cadă’’, referindu-mă la masca unuia dintre cei mai frenetici și îndârjiți promotori ai lozincii „fără penali în funcții publice’’.Dar și respectând afirmațiile celui vizat, afirmații potrivit cărora, deocamdată, nu i s-a comunicat nimic oficial despre acest demers. Riguros  cum îl știm, Dan Barna a mai declarat că se va retrage din funcții imediat ce s-ar porni o investigație penală care să îl vizeze. Și nu văd de ce nu i-am dat dreptate, atâta vreme cât, și în cazul său, operează prezumția de nevinovăție, așa că vă propun să amânăm discuția.

În schimb, tot în aceste zile,la Iași - dar nu numai la Iași! - ține afișul dosarul „Zoiosul”. Dosar exploziv care vizează un grup infracțional organizat alcătuit din funcționari și demnitari din Primăria municipiului și din Inspectoratul de Stat în Construcții. Grup ale cărui tentacule ajung fix la Mihai Chirica, edilul șef al prestigioasei urbe pe care G.Călinescu a numit-o Florența României. Nume care, sunt convins, nu este chiar necunoscut cititorilor care urmăresc fluxul informațiilor despre viața politică a țării, de vreme ce a fost citat cu semnificativă frecvență în relație directă și cu alte fapte care nu cred că ar merita puse la panoul de onoare. Nu le voi face, acum, inventarul dar nici nu pot trece prea ușor peste faptul că, până în februarie 2018, renumitul domn Mihai Chirica a fost „un baron local de firmă al PSD” (expresia îi aparține lui Ion Cristoiu) pentru ca mai apoi să îl vedem aterizat în PNL, unde, pe 8 august 2020, va fi căftănit ca șef al organizației municipale Iași a partidului. Foarte adevărat, s-au găsit și căutători de nod în papură care să rostească blamantul epitet „traseist politic”, dar cel vizat, adică exact domnul Mihai Chirica, le-a replicat cu un discurs pedant în care făcea  trimiteri la incompatibilități de natură doctrinară și morală. Discurs el însuși moralizator care, iată, intră într-o apăsată contradicție cu faptele de care se ocupă acum justiția română.

 Dar nu despre asta aș vrea să discutăm aici , ci despre faptul că în hronicul vieții culturale a Iașiului zilelor noastre numele lui Mihai Chirica rămâne asociat cu un gest de o crasă mitocănie.Gest greu de iertat și de uitat. Mă refer, după cum probabil bănuiți, la faptul că, septembrie 2019, primarul Iașiului, Mihai Chirica, a interzis ca profesorul universitar doctor Adrian Năstase să susțină la Muzeul Municipal o conferință cu tema „Rolul elitelor în construcția României Moderne”. Conferință care, totuși a fost  prezentată la Cercul Militar,deși, și aici, intransigentul domn primar s-a declarat a fi absolut împotrivă. Corect și civilizat ar fi fost, desigur, ca domnul Mihai Chirica să își motiveze habotnica împotrivire, dar, cercetând repertoriul intoleranților politicianiști, nici nu cred că este prea greu de bănuit care ar fi motivele invocate. Foarte adevărat, profesorul Adrian Năstase nu susținea prelegerea nici în calitate de fost președinte al PSD și nici în aceea de fost premier al României, în al cărui mandat țara noastră a purtat și a finalizat cu succes negocierile devenind membru al Uniunii Europene. Nu, Adrian Năstase conferenția în calitate de președinte al Fundației Europene Titulescu, prestigioasă entitate a mediului nostru diplomatic și cultural în activitatea căreia o valoroasă contribuție au și reprezentanți de marcă ai intelectualității ieșene.

 Și, de parcă o asemenea foarte urâtă ispravă nu îi era de îndestulare, după ce profesorul Adrian Năstase și-a exprimat,în mod civilizat, neplăcuta surprindere față de cele petrecute, Mihai Chirica a dictat subordonaților săi împuterniciți să asigure comunicarea publică să redacteze un text în care îi atribuiau lui Adrian Năstase ,,frustrări și interpretări subiective’’. Pentru ca, în finalul compunerii, să pretindă că ,,este greu de știut la ce înaintași se referă acesta( Adrian Năstase n.n.), dar opiniile sale îl privesc în totalitate și nu fac obiectul interesului personal și credem că nici al ieșenilor în general’’.

 Trecând peste faptul că, la comanda primarului Mihai Chirica, agit-propagandiștii instituției atribuie, în mod abuziv, ieșenilor, resentimentele edilului-șef, ne punem întrebarea: oare chiar un Mihai Eminescu, un Titu Maiorescu, un Mihail Kogălniceanu, un Alexandru Ioan Cuza, ca să citez doar câteva ilustre personalități ale Iașiului care și-au înscris cu litere de aur numele în opera de construcție a României moderne nu merită ,,să facă obiectul’’ interesului personal al domnului Mihai Chirica? Întrebare de elementar bun simț, la care putem afla singurul răspuns corect numai și dacă ne gândim dacă și cum ar fi putut, ei și alți titani a istoriei și civilizației românești, să  își lege numele de afacerea „Zoiosul’’ sau de altele de cam aceeași factură care îl au ca protagonist pe Mihai Chirica!Pe el dar și pe alți foarte vocali susținători ai puritanismului politic, aplicabil, însă, numai și numai PSD-iștilor…

 Cam asta și fi avut de spus și de scris,deocamdată, despre lupul moralist Mihai Chirică! Personaj de trist renume căruia nu pot decât să îi doresc să aibă parte de o instrumentare corectă a dosarului de caz,ca și de o dreaptă sentință a judecătorilor. Și, în nici-un caz, de una în care să fie condamnat, deși nu există probe,dar numai pentru a se da un exemplu despre cum se combate corupția în România, stat democratic, stat de drept și membru al Uniunii Europene.

×