x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mai speriați, mai pesimiști, mai săraci

Mai speriați, mai pesimiști, mai săraci

de Daniel Apostol    |    03 Aug 2020   •   07:30
Mai speriați, mai pesimiști, mai săraci

În martie-aprilie, blocați în locuințe, eram îngrijorați, atenți la măsurile de combatere a pandemiei și așteptam cu speranță deciziile menite să compenseze pierderile financiare provocate de blocarea activităților economice. Dar odată cu trecerea timpului, odată cu creșterea semnificativă a numărului de infectări și mai ales din cauza avalanșei de măsuri luate de autorități (învăluite în incertitudini și informații contradictorii), ne-au crescut la fel de semnificativ sentimentul de frică și pesimismul general.

Firma de cercetare Unlock (care în perioada 22-26 iulie a luat pulsul a peste 600 de indivizi din mediul urban mare și mediu ca să afle în ce măsură s-a transformat viața acestora) susține că schimbările sunt dramatice. Suntem din ce în ce mai puțini cei care spunem des că o să trecem cu bine și peste această criză (45% în iulie față de 55% în mai). Frica se adâncește (iulie 24% față de mai 20%), iar odată ce frica pune stăpânire pe noi, ne pierdem empatia față de semeni (31% în iulie față de 39% în mai), ne pierdem speranța (37% vs 45%) și nu mai suntem recunoscători pentru ceea ce avem (sentimentul de recunoștință a scăzut de la 61% la 52%).

Anxietatea și incertitudinea se accentuează. Vedem la televizor mesaje ce se bat cap în cap: voci de autorități care ne pretind vigilența se pierd în vacarmul unor grupuri care nu mai respectă nicio regulă și adesea și nicio lege. Nu mai avem încredere în cei de lângă noi: ideea de responsabilitate personală pare aruncată în aer, regulile de siguranță sunt „pentru proști”, iar „contestatarii” își fac loc cu coatele în primele rânduri. 

În plus, prelungirea crizei de sănătate ne-a furat vacanța și ne-a obosit destul de mult ca să mai avem energie să luptăm acum și cu criza economică ce ne lovește. Cercetarea Unlock arată că a scăzut semnificativ lucratul de acasă (doar 24% acum, față de 51% valul trecut), iar principalele pierderi percepute din cauza crizei sunt vacanțele (29%) și oportunitățile de job/ financiare (21%).

Întoarcerea la normalitate arată din ce în ce mai mult a „fata Morgana”: un vis înșelător care nu face decât să ne sporească frustrările. Pierderea „normalității” o resimțim din plin și este acum dublată de o altă mare amenințare: pierderea unei brume de bunăstare economică pe care reușisem să o încropim din 2012 încoace, după criza financiară care ne-a scuturat bine acum peste 10 ani. Pierdem venituri, pierdem joburi, pierdem profituri, pierdem valorarea unor bunuri deținute (vezi prețurile imobiliare).

Frica și pesimismul sunt alimentate de tirul de informații neclare, incomplete, nesigure, contradictorii. Incertitudinea fugărește banii din țară și din portofelele oamenilor, dar tot incertitudinea îi face pe oameni să întoarcă spatele autorităților. Mai speriați și mai pesimiști, avem o mare neșansă să devenim mai vulnerabili, mai bolnavi și mai săraci.

 

×