x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Predoiu a tăiat foamea Codruței

Predoiu a tăiat foamea Codruței

de Dan Constantin    |    24 Sep 2020   •   08:10
Predoiu a tăiat foamea Codruței

Kovesi Laura Codruța susține și din poziția de procuror-șef european că România este țara cea mai coruptă din Europa. Aduce în spațiul public, prin vocile ei semioficiale, date din care să rezulte că fraudele cu fonduri europene descoperite de procurorii DNA sunt colosale. 

În consecință, România, ca „țară de hoți”, ar trebui să plaseze în noul parchet european (EPPO) în curs de formare cel mai mare număr de procurori. Datele reale nu justifică cererile făcute de Kovesi autorităților de la București acuzate de „șopârlele” plasate prin media conform că România ar bloca procesul de stabilire a numărului de procurori europeni. În privința proporției de fraude cu fonduri europene, datele oficiale OLAF arată că în perioada 2010-2019 s-au făcut recomandări pentru recuperarea a 7,3 miliarde euro la bugetul UE, fiind deschise 2.000 de investigații. Or, în România, sumele stabilite prin sentințe la acest capitol de fraude cu fonduri europene se ridică la circa 30 milioane euro. Tehnica DNA de a face inflație de dosare cu fraude de fonduri europene arată că procurorii anticorupție din perioada mandatelor Kovesi au tras cu tunul după țânțari.

Sunt fluturate miile de dosare care anchetau în serie izlazurile comunale din care au putut fi recuperate prin instanțe sume derizorii, condamnările fiind în proporție dominantă date cu suspendare. Ministerul Justiției i-a tăiat macaroana Codruței Kovesi, care a solicitat 30 de procurori pentru parchetul din Luxemburg. Cererea, dacă ar fi fost acceptată, plasa România pe primul loc la numărul de procurori destinați să asigure efectivul de 140 procurori la nivelul EPPO. Pentru comparație, majoritatea țărilor au alocat câte 2 procurori pentru noua structură, cu excepția câtorva state, între care și România, care propun 5, 10, 11, 14 și respectiv 20 de procurori (două state). Cioloș, de la Bruxelles, a sărit imediat să susțină cererile megalomanice ale Codruței Kovesi puse în cârca României. Un comunicat tăios al Ministerului Justiției subliniază că „pozițiile publice adoptate de diverși actori politici în legătură cu acest subiect vor fi fundamentate pe o analiză atentă a situației reale din teren, în raport cu particularitățile fiecărei țări și statistici riguroase”. Adică, Predoiu a trimis-o pe Kovesi să bată și pe la alte uși de unde să racoleze procurori. Sursele noastre susțin că tratarea cu refuz a cererii Codruței a fost parafată de Klaus Werner Iohannis.

×