x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Procuror la 15 ani

Procuror la 15 ani

de Adrian Cercelescu    |    27 Iul 2021   •   07:00
Procuror la 15 ani

Genial ministrul Stelică Ion, cum a pus el degetul pe rana Justiției. A consultat dosare, s-a uitat prin sentințe și a zis: ăștia ori fac ceva pe Codul Penal, ori nu văd bine litera legii. 

 

Diagnosticul s-a tradus printr-un nou regulament care spune că dacă ai probleme cu rinichii sau ești miop, nu te mai primesc la Institutul Național al Magistraturii - fabrica de judecători și procurori. Ca să fie siguri, au pus pe listă vreo sută de boli. 

 

Lumea justiției s-a răscolit. Că discriminare, că Constituție. Că, hai, e normal să nu-ți dea ciocănel dacă ești dus cu capul. Dar să nu te mai primească pe motiv că ești gras, asta împinge în zone nebănuite nobila meserie care cântărește dreptatea. Plus că, dacă azi pui criteriul 90-60-90 la admiterea în magistratură, mâine începi vânătoarea de grași prin Curți.  

 

Una peste alta, veștile sunt bune. N-o să-i mai țină până crapă robele pe ei, la 49 de ani. Noile reguli bagă Justiția pe lista scurtă a disciplinelor în care te pensionezi cam când te oprești din creștere. Ca la gimnastică: nu aștepți să te ia lumbago pe bârnă. Ieși campion olimpic la 15 ani, apoi te retragi în legendă. 

 

Așa și magistrații. După clasa pregătitoare, îi bagă la INM să-i învețe scriere și pronunțare. Aritmetica lor oricum e scurtă, că după 25 urmează „pe viață”. Deci la 11 anișori îi așteaptă primele concursuri, ca judecători. Concursuri de infracțiuni. Pe urmă Tribunal la 14 ani, Apel la 17. Pe la 20 de ani, ăștia care nu s-au îndopat ajung la Înalta Curte. Pe ceilalți, distrușii de chipsuri, îi evacuează din sistem cu zece-cinșpe mii de euro pensie.

 

De unde și noul slogan al ministerului lui Stelică Ion: pentru o Justiție slabă!

×