x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale România nu are nevoie de muncitori pakistanezi, ci spanioli

România nu are nevoie de muncitori pakistanezi, ci spanioli

de Ionuț Bălan    |    24 Sep 2020   •   07:30
România nu are nevoie de muncitori pakistanezi, ci spanioli

României i s-a promis o cantitate mare de fonduri europene, dar asta nu înseamnă că le va atrage dacă va avea programe guvernamentale ca și până acum.

Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice, spune președintele. Pentru asta însă trebuie forță de muncă. Care e soluția, să aducem muncitori necalificați din spațiul indo-chinez? Cam la fel cum s-a întâmplat în perioada medievală? Rezultatele pe termen lung nu sunt încurajatoare și dacă ne uităm în vremurile moderne la Franța se observă că nu e chiar un model de urmat.

Și atunci haideți să reluăm vechea idee că, într-adevăr, sunt mulți români care lucrează în afară și politicienii zic că îi vor înapoi în țară, numai că ei muncesc în agricultură și generează o valoare adăugată scăzută. Noi am avea nevoie - în schimbul țăranilor români - de niște muncitori spanioli care să lucreze în domeniile deficitare. Asta cu precizarea că n-avem o problemă să-i plătim bine, important e rezultat obținut de pe urma lor.

Și, paradoxal, cu import de forță de muncă bugetul și sistemul de pensii câștigă, deoarece Românie e subcapacitată.

Dar pentru ca cele zise să fie puse și în practică trebuie să se renunțe la secvența cu tăiatul costurilor în care s-au specializat atât de bine Finanțele. Pentru asta-i necesar ca proprietatea să nu mai fie aproape deloc taxată. Fiindcă în felul acesta îi încurajezi pe străini să vină aici - atât pe investitori, cât și pe lucrători - și să achiționeze inclusiv active imobiliare. Iar un mediu stimulativ, generează „trafic”. Locul străinilor care se plictisesc și pleacă e luat imediat de alții.

Ultima idee pe care vreau s-o enunț e legată de faptul că România ar avea capacitatea să atragă fonduri europene, însă politicienii vor neapărat ca ele să ajungă la oamenii lor, prin care să se cosmetizeze extragerea unor rente, precum sunt exproprierile ce umflă prețul kilometrului de autostradă și subminează potențialul de creștere economică. În loc să accepte să importe muncitori străini, care să-i învețe pe români să inoveze!

Iar asta nici măcar nu-i o idee nouă. A pus-o Carol I în practică, în urmă cu un secol. Cu mențiunea că pe vremea regelui civilizator a existat un plan pe 3-4 decenii, așa cum ar trebui să avem și acum. E suficient să aducem oameni care știu să facă lucruri și să nu se mai cramponeze politicienii de faptul că pierd voturi. În Statele Unite - spre care se uită cu jind UE - echilibrul structural s-a atins cu import de populație calificată, ceea ce a îmbunătățit inclusiv structura pe grupe de vârste. O forță de muncă ce nu ezită să migreze când există facilități.

 

×