x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Solidar cu imperativul presei libere și cu demnitatea profesiunii de ziarist

Solidar cu imperativul presei libere și cu demnitatea profesiunii de ziarist

de Serban Cionoff    |    09 Oct 2019   •   20:54
Solidar cu imperativul presei libere și cu demnitatea profesiunii de ziarist

S-ar putea ca subiectul despre care vă propun să discutăm să nu fie cel care vă interesează cel mai mult la ora asta, știut fiind că toată lumea este cu ochi pe numărătoarea inversă a orelor până la care vom afla rezultatele votului pro sau contra moțiunii de cenzură. Insist,totuși, să zăbovim asupra sa cu atât mai mult cu cât personajul principal este un membru al Guvernului și, încă ministrul de justiție, Ana Birchall. A cărei demitere din funcție a fost trimisă de ceva vreme spre aprobare (încă) președintelui Klaus Iohannis de către primul ministru, Viorica Dăncilă, dar, nici până acum, nu s-a primit acordul prezidențial. Era să adaug și sintagma ,,prietenii știu de ce’’, dar mă abține pentru a nu crea oarecari consecințe neintenționate…

Așadar, azi, colega noastră de breaslă, Oana Zamfir,a relatat că editoarea emisiunii,,Obiectiv’’ difuzată pe canalul Antena 3, a primit un mesaj de pe un număr de telefon aparținând doamnei ministru Ana Birchall. Mesaj a cărei esență este exprimată în formula ,,Este nesimțire ce faci’’. Rămâne,încă, neclar dacă mesajul era adresat realizatoarei emisiunii, Oana Zamfir sau editorului acesteia, fiind, însă, cert și indubitabil faptul că acest mesaj vine după ce Oana Zamfir a abordat în emisiunea sa un  subiect extrem de sensibil și anume acea sumă de 5000 de euro cas pe care, cu ceva timp în urmă, Ana Birchall a făcut-o PSD în prejma definitivării listei de candidați ai partidului, mai precis ,,în pregătirea unui loc eligibil’’ pe această listă, după cum spunea foarte răspicat domnia sa. După cum o cer normele deontologiei jurnalismului, Oana Zamfir s-a adresat direct titularei numărului de telefon, adică Anei Birchall, cerând deslușiri în legătură cu destinatarul și motivației acestui mesaj. Un mesaj gândit și scris într-un limbaj care nu are absolut nimic în comun nu doar cu înalta calitate de ministru- ba încă aceea de ministru de justiție -, ci cu elementarele norme de transparență instituționale și de comunicare publică ale unei societăți moderne, democratice. Numai că, deși faptele semnalate sunt de o foarte mare gravitate și ar fi fost, în primul rând, în interesul doamnei Ana Birhall ca această urâtă poveste să  fie cât mai curând lămurită, nici până la această oră nu avem semne că domnia sa a răspuns solicitării colegei noastre. Mai direct spus că nu a comunicat dacă se delimitează, în mod categoric și ferm de acest mesaj infam sau dacă și-l asumă.

 Din păcate,pentru  Ana Birchall și pentru demnitatea pe care o deține și o exercită, aceea de ministru de justiție, nu este prima misivă de această manieră. Astfel, după cum aflăm din scrisoarea deschisă pe care a adresat-o primului ministru, Viorica Dăncilă, Floriana Jucan, general manager al revistei ,,Q Magazine’’, și domnia sa a primit din partea Anei Birchall, tot în calitate de ministru de justiție un mesaj de aceeași suburbană factură. Și asta tot în urma publicării unui material în care se discuta, în mod critic și argumentat, despre implicarea doamnei ministru de justiție în anchetarea procurorilor implicați în cazul monstruoaselor fapte ale lui Gheorghe Dincă,comunicând acte cu caracter confidențial unor părți din dosar-fapt interzis de lege. Context în care a fost abordată și preocuparea vădită, insistentă, a Anei Birchall, în calitate de ministrul de justiție, pentru desființarea secției de investigare a infracțiunilor din justiție.  În același articol- având titlul ,,GRECO  la Caracal’- au mai fost formulate și alte observații critice la adresa activității ministrei Ana Birchall, dar pe care, din rațiuni ce țin strict de economia spațiului, nu le voi aborda, deocamdată. Având în vedere multitudinea și gravitatea faptelor analizate în respectivul material, era de așteptat ca persoana direct vizată, Ana Birchall, chiar dacă nu mai are decât calitatea de ministru suspendat al justiției, să fi dat un răspuns public, sincer și de bună credință. Ceea ce nu s-a întâmplat.În schimb, tot într-un SMS transmis colegei noastre de gazetărie, Floriana Jucan,din partea Anei Birchall, întâlnim expresii precum ,,mizerie de articol’’ sau, mai rău, ceva de genul ,,ai scris o mizerie la comandă,tot atât de mizerabilă’’. Ar mai fi, și de data asta, de comentat multe și felurite lucruri de decurg dintr-o asemenea suburbană manieră de comunicare, dar cred că mult mai important este să adăugăm că redacția revistei ,,Q Magazine’’ are în pregătire o investigație privind legăturile soțului Anei Birchall cu rețeaua de pedofili și criminalitate condusă de miliardarul american Jeffrey Epstein. Motiv pentru care, în temeiul Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public, general managerul revistei a adresat câtea întrebări ministrei de justiție. Demers perfect motivat de logica deontologiei jurnalistice, căruia,însă, nu i s-a dat răspuns pe canalele oficiale de comunicare. În schimb, Anna Birchall, pe persoană particulară sau ca ministru( fie și demis!)al justiție, a ales, și de această dată, să se coboare la un asemenea nivel extrem de greu de calificat.

  Și, de parcă toate astea nu erau de ajuns , la un asemenea palmares de neinvidiat ne vedem nevoiți să adăugăm faptul că și colega noastră de breaslă, Sorina Matei, a fost destinatara unui mesaj de asemenea factură. Ceea ce s-a întâmplat tot după ce Sorina Matei a făcut, în mod public și argumentat, o serie de comentarii critice referitoare la anumite aspecte foarte neplăcute din activitatea ministrului justiției, Ana Birchall. Care i-a răspuns în aceiași termeni grobieni. Ceea ce mă determină să spun răspicat că trebuie să ne punem cât se poate de serios mari semne de întrebare asupra modului în care doamna ministru(fie și demis) al justiției, Ana Birchall, înțelege să răspundă observațiilor critice și, până la urmă, să își exercite funcția sa într-un stat democratic, de drept.Foarte adevărat, de data asta, insultele și atacul la persoană nu i-au fost transmise direct de către Ana Birchall ci prin intermediul unui consilier personal al ministrului, dar, departe de a constitui o circumstanță atenuantă, această împrejurare este de natură să ridice încă alte mari și apăsătoare semne de întrebare asupra modului în care unii funcționari publici își asumă și își exercită atribuțiile. La comanda directă a șefului său direct, de data aceasta a ministrului justiției.

 Nu știu dacă și în ce măsură acest suburban și inacceptabil comportament al ministrei Ana Birchall va influența votul de mâine la moțiunea de cenzură, dar consider că este de datoria noastră, a frontului presei, să luăm atitudine categorică și fermă, în solidar cu colegele noastre-Oana Zamfir, Floriana Jucan și Sorina Matei-, și, prin asta, în solidar cu ideea de respectare a demnității profesiunii noastre și a libertății de exercitare a mandatului nostru civic și deontologic. Motiv pentru care salut poziția exprimată de colega noastră Cătălina Porumbel la emisiunea pe care o moderează pe canalul Antena 3 și îi invit pe confrații noștri, indiferent de opțiunile lor politice sau religioase, să fie alături.

×
Subiecte în articol: ana birchall