x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Suntem o țară condusă de zombi?

Suntem o țară condusă de zombi?

de Dan Constantin    |    22 Apr 2021   •   07:30
Suntem o țară condusă de zombi?

România are doar două mari probleme, dacă este să ne luăm după temele aduse în dezbaterea publică. Prima, cea mai presantă, ar fi excursiile din minivacanța de Paște. Cum vom sta la soare pe vreme de ploaie, dacă vom avea măști de Înviere, cum se vor ține slujbele, ce meniuri se pregătesc în restaurantele închise au devenit chestiuni analizate până la cel mai mic detaliu. Nimic nu ne va surprinde în cele câteva zile de vacanță, suntem avertizați și organizați să înfruntăm orice opreliști, să depășim surprizele neplăcute care ar sta în calea fericirii neamului!

 A doua problemă, încă nerezolvată, este ce facem cu Vasilică Voiculescu. Adică, unde și cum își va urma el traseul politico-civic pe calea desemnată de grupul de interese care l-a pus în vitrină ca produs de lux, asezonat cu trufe, fără de care nu se poate mișca nimic în sănătate. După ce a încercat să dea guvernul peste cap, VVV se vrea pus pe funcție de ministru din umbră, consilier onorific în coasta noului ministru. Greu de subțiat obrazul în politica românească! Dacă o vom vedea și pe asta, cu Vasilică demis, dar rămas tot la butoane, deja originalitatea sistemului depășește orice închipuire!

 Luați de valul acestor dezbateri cruciale nu mai avem nici timp, nici disponibilitate de a urmări ce se mai întâmplă în economie, în educație, chiar în sănătate. La nivel european se fac mari jocuri  pentru împărțirea pachetului de aur, de aproape 2.000 de miliarde de euro, al bugetului UE și programului de reziliență. În politica agricolă a UE se pregătesc mari schimbări, subvențiile directe se vor acorda cu prioritate fermelor ecologice. Cine apără poziția agriculturii românești, cum se va asigura hrana populației într-un previzibil război al prețurilor? L-a mai văzut cineva pe ministrul agriculturii?

 Mutații dramatice se anunță și în energetică. După protestul minerilor din Valea Jiului, subiectul a dispărut. Nu și problema complicată a conversiei spre energia verde, cu o decarbonatare drastică impusă de UE. Ministrul energiei a negociat la Bruxelles un calendar mai blând, condiții pentru menținerea în viață a mineritului pe cărbune și a centralelor electrice din Oltenia. Cine îl aduce la tribună să explice aceste subiecte, cred, mai importante decât zbaterile unui Vasilică ros de ambiții mesianice. Am speranța că nu suntem, totuși, o țară condusă de zombi!

×