x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un premier manu militari pentru (ne)liniștea domnului pseudo-președinte

Un premier manu militari pentru (ne)liniștea domnului pseudo-președinte

de Serban Cionoff    |    23 Oct 2021   •   18:54
Un premier manu militari pentru (ne)liniștea domnului pseudo-președinte

Dacă lucrurile vor merge bine și fără alte accidente de parcurs, nu poste multă vreme vom avea un avea un nou premier și un nou guvern! De fapt,un nou guWERN, al nu mai știu câtelea, așa cum și-a dorit de la debutul primul său mandat chiriașul de la Cotroceni.De data aceasta, un guWERN având în fruntea sa un militar de carieră, pe domnul general Nicolae Ciucă. Desigur, domnia sa este acum general în rezervă dar, fiind militar de carieră, este greu de crezut că învățămintele și deprinderile dobândite în anii redutabilei sale cariere nu vor fi puse în valoare pentru a-și onora mandatul. Și sincer să fiu, chiar este mare nevoie de ordine, seriozitate și disciplină, în condițiile în care societatea românească se confruntă cu o triplă criză și cu haosul generalizat  pe care le-au provocat de decidenți incapabili și abuzivi.

Triplă criză pe care, dacă este să spunem lucrurilor pe nume, a creat-o și a adus-o pe culmi atât de periculoase exact pseudo-președintele Klaus Iohannis! Cel de la care ne-am fi așteptat să aibă amabilitatea să ne spună și nouă, ăstora pe care, de la o vreme încoace, nu ne mai scoate din „dragi români”, de ce a preferat să încredințeze conducerea executivului unui militar de carieră și nu unui politician de meserie. Că, slavă Domnului, are balta pește! La o primă vedere, o asemenea opțiune ar fi dovada cea mai clară că pseudo-președintele este atât de stăpân pe sine și pe situație încât face ce vrea. Și cu asta basta! Inclusiv (sau mai ales) că nu dă nici doi bani pe clasa politică și, în mod deosebit, pe PNL și pe USR. Dar asta numai la prima vedere, fiindcă, la o analiză mai atentă, constatăm că, în realitate, omul politic Klaus Iohannis nu numai că nu are încredere în politicienii de meserie, dar se și teme, din ce în ce mai mult, că aceștia l-ar putea lăsa cu ochii în soare când îi va fi lumea mai dragă.

 Fac această afirmație care ar putea să  vă surprindă, dar, dacă veți lua în calcul scăderea vertiginoasă a cotei de încredere de care beneficiază în prezent pseudo-președintele Klaus Iohannis, cred că îmi veți da dreptate când afirm că situația aceasta aduce aminte de povestea  despre cine sunt cei care părăsesc cei dintâi corabia care se scufundă. La urma- urmelor suntem într-o societatea în care dictează mâna invizibilă a pieții, așa că  este normal ca, atunci când investitorii de capital politic iau la cunoștință că firma  în care au investit și patronul ei se apropie de faliment, aceștia îi scapă din mână și la propriu și la figurat. M-am referit, bineînțeles, la investitorii autohtoni de capital politic!...

 Perspectivă deloc încântătoare, despre care refuz să admit că  oameni cu atribuții și competențe bine stabilite nu i-au vorbit pseudo-președintelui Klaus Iohannis. De aici decurgând și subita- de fapt, aparent subita!- schimbare de ton și tot mai mieroasele apeluri pe care ni le adresează nouă, dragilor români! În rândul cărora aș vrea să cred că sunt incluși membrii și  simpatizanții PSD, ca și cei ai altor partide din, de acum fosta, coaliție de guWERNare cu care domnia sa a deschis, mai nou, un aprig conflict. Continuând raționamentul ajungem la nodul gordian pe care îi va fi din ce în ce mai greu să îl dezlege tocmai cel care a adus lucrurile aici Adică la faptul că, prin politicile sale discreționare și prin sistematica încălcare a Constituției, pseudo-președintele Klaus Iohannis a reușit o contra performanță care îl va consta foarte mult. Mă refer la faptul că dacă multă vreme domnia sa s-a situat într-un conflict deschis cu PSD, din care a făcu vinovatul de serviciu pentru tot ce nu merge bine în scumpa noastră patrie, mai nou și mai nou, a ajuns să își facă dușmani jurați din aripa Ludovic Orban și din aripa PNL care i se alătură, pentru ca, pe ultima sută de metri, să se intre în conflict și cu USR-ul!

 Procedând în acest fel, pseudo-președintele Klaus Iohannis a dar dovadă că habar nu are de  axioma strategică esențială  care ne învață că pentru a câștiga un război nu trebuie, în nici-un caz,  să îți faci mai mulți dușmani în  același timp. Nu de alta, dar te vei putea trezi că aceștia, chiar dacă nu aveau prea multe în comun,vor ajunge să vadă în tine, conflictogenul, inamicul public numărul I și, în consecință, să treacă peste orice opreliști și să pună mână de la mână pentru a-ți veni de hac. Scenariu care, în condițiile date, are niște deloc neglijabile șanse să nu rămână la nivelul unei simple ipoteze, mai ales dacă ținem seama că, atât PNL, cât și USR se află într-o îngrijorătoare prăbușire a cotei de încredere. Așa încât nu putem exclude că,pentru a se relansa, vor ajunge la concluzia că trebuie să se ralieze curentului anti-Klaus Iohannis. Mergând chiar și până la a susține chiar și varianta suspendării pseudo-președintelui în exercițiu.

  Nu pot, firește, să afirm cu certitudine că acesta a fost, cuvânt cu cuvânt, scenariul proiectiv în baza căruia domnul Klaus Iohannis i-a încredințat generalului Nicolae Ciucă mandatul de a forma noul guWERN. Din care, după cum arată variantele care circulă pe canalele de informații, fac parte reprezentanți ai formațiunilor politice rămase fidele domniei sale. Decizie care a început să își producă efecte la nivelul mentalului nostru colectiv. Primul efect fiind asocierea cu ideea unui premier „manu militari”. Expresie care, în limbajul curent, înseamnă ,,mână forte’’, iar, în limbajul de specialitate, trimite la ideea folosirii forței publice pentru a determina o persoană sau un grup de persoane se supună dispozițiilor legii. Definiție care poate că nu greșesc  dacă nu,deocamdată, nu o iau în  calcul ca soluție față de crescânda nemulțumire pe care din ce în ce mai mulți dintre noi o au datorită creșterii vertiginoase a tarifelor la gaze și la energie electrică. Nemulțumire care se adaugă revolta, și ea deocamdată mocnită, față de modul catastrofal în care (nu) a fost gestionată criza provocată de nenorocitul Covid-19 și,mai nou, de valul patru al pandemiei.

 Departe de mine intenția de a pune semnul egalității între calitatea de premier pe care, foarte probabil, o va prelua domnul Nicolae Ciucă și ideea că,în anumite situații-limită, domnia sa și cabinetul pe care îl va conduce vor recurge la măsuri din categoria „manu militari”. Dimpotrivă, rememorând o altă perioadă în care domnia sa a exercitat, temporar, această funcție, am înclin să cred că lucrurile vor evolua în condiții cât mai apropiate de normalitate. Dar nici nu pot să fac totală abstracție de ipoteza că, în absența soluțiilor așteptate, este foarte posibil ca lumea să dea în clocot și să iasă în stradă. Fie și încălcând restricțiile severe ce decurg din măsurile care vor intra în vigoare de luni.

 Situație de-a explozivă din toate punctele de vedere, în care teamă îmi este că nu va mai fi de ajuns că pseudo-președintele Klaus Iohannis să le ofere nemulțumiților capul unui Moțoc al zilelor noastre…

×
Subiecte în articol: nicolae ciuca