x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Polul sud al Lunii, zonă de aselenizare mai accidentată decât s-a crezut - NASA

Polul sud al Lunii, zonă de aselenizare mai accidentată decât s-a crezut - NASA

de Jurnalul National    |    28 Feb 2008   •   00:00

NASA a obţinut, datorită unui radar terestru foarte puternic, o topografie detaliată a regiunii polului sud lunar, care arată că terenul este mult mai accidentat decât s-a crezut

NASA a obţinut, datorită unui radar terestru foarte puternic, o topografie detaliată a regiunii polului sud lunar, care arată că terenul este mult mai accidentat decât s-a crezut, potrivit agenţiei spaţiale americane, informează AFP. Polul sud al Lunii, care ar putea conţine cantităţi importante de apă sub formă de gheaţă, este regiunea studiată de NASA ca posibilă zonă de aselenizare pentru viitoarele misiuni lunare cu echipaj uman americane. Zona vizată este cea din jurul craterului Shackleton. Imaginile obţinute prin radarul Goldstone din deşertul Mojave, California, în 2006, au fost utilizate la realizarea unor simulări de aselenizare a unei navete spaţiale, dar şi de survol al craterului Shackleton, care are un diametrul de 19 kilometri. Cercetătorii au studiat o suprafaţă de 643 de kilometri pe 402 kilometri.

 

Datele indică faptul că regiunea polului sud al Lunii din apropiere de craterul Shackleton este mult mai accidentată decât se credea, informează NASA într-un comunicat. "Polul sud al Lunii ar fi, cu siguranţă, un loc minunat de explorat", a indicat Doug Cooke, administrator asociat al NASA pentru misiuni de explorare. Însă "ştim acum că există la polul sud al Lunii munţi la fel de înalţi ca Mont McKinley (Alaska, 6.193 de metri) şi cratere la fel de adânci ca Marele canion din Colorado", a spus acesta. "Terenurile atât de accidentate pun probleme, iar datele obţinute pot fi un instrument preţios pentru pregătirea viitoarelor misiuni lunare", a adăugat Doug Cooke.

 

Imaginile obţinute în urma observaţiilor precedente, realizate de sonda Clementine, aveau o precizie de un kilometru pe pixel. Ultimele imagini sunt de 50 de ori mai detaliate, au spus cercetătorii. Vehiculul Lunar Reconnaissance Orbiter/LRO al NASA, care va fi lansat la sfârşitul anului 2008, va furniza imagini şi mai detaliate cu o precizie de un metru pe pixel. De asemenea, va furniza informaţii despre perioadele însorite, prezenţa unor resurse potenţiale şi pericole care vor contribui la alegerea unui loc bun de aselenizare. NASA va fi ajutată şi de alte misiuni robotice de explorare organizate de alte ţări, precum sonda japoneză Selene.

×
Subiecte în articol: magazin nasa