x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Laborator de teste Capsula Crew Dragon, aparținând companiei SpaceX, și-a încheiat misiunea cu succes

Capsula Crew Dragon, aparținând companiei SpaceX, și-a încheiat misiunea cu succes

08 Mar 2019   •   18:07
Capsula Crew Dragon, aparținând companiei SpaceX, și-a încheiat misiunea cu succes

Capsula Crew Dragon, aparţinând companiei SpaceX, şi-a încheiat cu succes misiunea test, fără echipaj uman, spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), amerizând cu bine în oceanul Atlantic, în largul coastelor Floridei, vineri, la ora locală 8:45 a.m. EST (13:45 GMT), transmite Space.com. 

La bordul capsulei concepute pentru transportul astronauţilor spre şi dinspre avanpostul orbital s-a aflat doar un manechin dotat cu diferiţi senzori, poreclit Ripley după personajul principal din seria de filme "Alien". Succesul acestei misiuni de încercare, denumită Demo-1, deschide drumul pentru o primă misiune cu echipaj uman a vehiculului spaţial construit de compania lui Elon Musk, misiune ce va avea loc, probabil, în cursul acestei veri. 

Pornindu-şi pentru câteva momente propulsoarele deasupra Sudanului, la o altitudine de 410 kilometri, capsula Crew Dragon s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la ora 07:32 GMT, după ce a primit aprobarea specialiştilor de la Centrul Spaţial Johnson din Houston, Texas. Dispozitivul spaţial s-a desprins lent de ISS, potrivit imaginilor transmise în direct de NASA graţie mai multor camere video prezente la bordul staţiei, deşi cele două vehicule se deplasează pe orbită cu o viteză reală foarte mare - peste 27.000 de kilometri pe oră. 

În jurul orei 12:50 GMT, Crew Dragon şi-a părăsit orbita şi a început etapa de reintrare în atmosferă, testându-şi astfel scutul termic care a rezistat cu brio. 

Prima misiune cu echipaj uman a capsulei Crew Dragon va reprezenta reluarea lansărilor de astronauţi pe orbită de pe pământ American după retragerea flotilei de navete spaţiale americane în 2011. 

"Aceasta este o nouă eră în zborurile spaţiale cu echipaj uman", a comentat miercuri administratorul NASA Jim Bridenstine, cu ocazia unui webcast alături de vicepreşedintele american Mike Pence. 

În prezent NASA este dependentă de Agenţia spaţială rusă, Roskosmos şi de rachetele şi capsulele sale Soyuz pentru transportul astronauţilor pe orbită, iar preţul acestor servicii nu este deloc mic - un loc într-o capsulă Soyuz cu capacitatea de trei persoane costă aproximativ 80 de milioane de dolari. 

Din această cauză, încă din 2014, NASA a semnat contracte cu parteneri din mediul privat - companiile SpaceX şi Boeing - în valoare de 2,6 miliarde şi respectiv 4,2 miliarde de dolari, pentru a asigura transportul astronauţilor spre şi dinspre ISS. La fel ca SpaceX, compania Boeing lucrează la o capsulă pentru transportul astronauţilor pe orbită - CST-100 Starliner.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: crew dragon space x