x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Laborator de teste Fermierii thailandezi folosesc ''armate'' de albine pentru a izgoni elefanţii de pe culturi

Fermierii thailandezi folosesc ''armate'' de albine pentru a izgoni elefanţii de pe culturi

27 Aug 2016   •   10:35
Fermierii thailandezi folosesc ''armate'' de albine pentru a izgoni elefanţii de pe culturi

Fermierii din Thailanda au găsit o soluţie inedită pentru a opri turmele de elefanţi care le distrug culturile, după ce alte metode, precum montarea de garduri electrificate şi instalarea de dispozitive care pocnesc, nu i-au pus pe fugă pe giganţii înfometaţi şi lipsiţi de maniere. Într-un plan-pilot dezvoltat de Departamentul Thailandez al Parcurilor Naţionale, localnicii eliberează albine într-o nouă strategie de luptă cu pachidermele care le distrug culturile, arată Associated Press.

Ideea de a specula fobia elefanţilor faţă de albine a venit de la un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Oxford. Metoda a fost folosită cu succes într-un scop similar, timp de mai mulţi ani, în Africa, iar acum câştigă teren şi în Asia.

Problema legată de pagubele produse de elefanţi este destul de severă în estul provinciei Chanthaburi unde se află multe păduri dese în apropierea comunităţilor de fermieri care cultivă orez, ananas şi cauciuc. În lupta cu pachidermele, aceştia au încercat chiar şi metoda sugerată de Guvern, de a înlocui ananasul cu dovleci, de care elefanţii nu sunt la fel de atraşi, însă nici această soluţie nu a stat în calea lor.

Se estimează că în Thailanda trăiesc circa 3.000 de elefanţi sălbatici, potrivit Thai Elephant Conservation Center. Habitatul acestora este invadat, pe măsură ce fermierii taie copacii pentru a mări suprafaţa agricolă.

Locuitorii din satul Pana sunt învăţaţi să crească albine de către un centru guvernamental de cercetare a faunei sălbatice. Tehnica este simplă. Stupii sunt amplasaţi la nivelul ochilor elefanţilor şi sunt conectaţi între ei cu sfori pentru a crea un gard. Când pachidermele încearcă să treacă, împing sforile şi mişcă stupii, ceea ce face ca roiurile de albine să iasă şi să le înţepe.

Partea negativă a acestei metode este faptul că nu poate fi aplicată şi în cazul terenurilor agricole foarte mari deoarece ar fi nevoie de mii de stupi, fiecare costând în jur de 4.000 baht (115 dolari). Avantajul este, însă, că pe lângă culturile tradiţionale, fermierii au acum posibilitatea de a produce miere şi ceară - de la 50 stupi se recoltează 300 de kilograme de miere, care se vinde cu 4,3-14,3 dolari pe kilogram, iar ceara este aproape la fel de scumpă, după cum menţionează sursa citată.

AGERPRES

×