x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Laborator de teste REVIEW. Nokia X – Pentru nostalgici sau începători

REVIEW. Nokia X – Pentru nostalgici sau începători

de Alexandru Radescu    |    23 Iun 2014   •   17:02
 REVIEW. Nokia X – Pentru nostalgici sau începători

După mult discutata tranzacţie, cu transferul de divizii, tehnologie, patente, Nokia şi Microsoft continuă să se afişeze împreună şi să scoată pe piaţă produse “la comun”. Pe 24 iunie, noi ieşim în lume cu IA cea din moşi strămoşi, în timp ce Nokia şi Microsoft organizează un eveniment cu lansare de produse. Se zvoneşte deja de Nokia X2, continuarea seriei cunoscute la nivel mondial sub denumirea de “Nokia cu Android”. Povestea asta s-a confirmat oficial în februarie, odată cu prezentarea primelor smartphone-uri Nokia cu SO Android, fără ecosistem de aplicaţii Google, dar cu compatibilitate Microsoft. Primele astfel de modele (X şi XL) au fost prezentate oficial şi în România şi am testat recent modelul Nokia X.

Pentru început, iată caracteristicile de bază:

 

  • Ecran 4 inci IPS LCD (rezistent la zgârieturi), rezoluţie 480 x 800 pixeli şi densitate a pixelilor 233ppi
     
  • Interfaţă: platforma 1.0 UI
     
  • Dual SIM
     
  • Sistem de operare: Android OS, v4.1.2 (Jelly Bean)
     
  • Chipset: Qualcomm MSM8225 Snapdragon S4 Play, unitate grafică Adreno 203
     
  • Procesor: Dual-core 1 GHz Cortex-A5, memorie RAM 512MB
     
  • Stocare internă 4GB şi carduri microSD (de până la 32GB).
     
  • Cameră foto: 3.15 MP (senzor 1/5), fără cameră foto secundară. Fillmează la o rezoluţie de 480p, cu 30 cadre pe secundă.
     
  • Reţea: GSM 3G/HSDPA, cu viteze  7.2 Mbps.
     
  • Conectivitate Wi-Fi, Bluetooth 3.0, platformă A-GPS. Radio FM
     
  • Acumulatori: Li-Ion 1500 mAh.
     
  • Preţ la liber: 460 lei
     
  • Se poate lesne observa că aceste dotări amplasează terminalul în zona celor care vor să intre “în rândul lumii”, achiziţionându-şi primul smartphone, mai mult decât rezonabil sub raport financiar. Nu sunt multe de comentat în legătură cu arhitectura hardware, doar că este obligatoriu să foloseşti card microSD (având în vedere capacitatea internă de stocare limitată pentru vremurile noastre), un plus pentru baterie care trece cu uşurinţă peste o zi de utilizare, cu trafic cu online neîngrădit.

    Familia Nokia X vine cu o interfaţă bazată pe tile-uri, inspirată de gama Lumia (Windows Phone). Toate dispozitivele vin echipate cu Fastlane, un ecran care permite utilizatorilor să comute mai uşor între aplicaţii. Foarte frumos. Numai că interacţiunea cu interfaţa (lav1.0 UI) este una cam dezamăgitoare. Aşteptăm un up-grade, poate vine cu X2.

    Utilizatorii pot accesa aplicaţii din Nokia Store, peste 12 magazine de aplicaţii terţe. Nu lipsesc nici Facebook, telefonie VoIP, Twitter (preinstalate), o mulţime de jocuri, precum şi aplicaţii Microsoft. Nu e un secret că Store a rămas mult în urmă faţă de Apple sau Google Play. Te poţi însă descurca mai bine şi cu acest Nokia X, în procurarea de aplicaţii, dar e nevoie de o root-are pentru a avea acces la aplicaţii Google, de exemplu.

    Nokia X este disponibil în verde aprins, roşu aprins, cyan, galben, alb şi negru, carcase interschimbabile, ceea ce îl face atractiv pentru (mulţi) adolescenţi.

    Conceptual, Nokia X se adresează atât fanilor Android, cât şi fanilor platformei Microsoft pentru mobil, Platforma Software X fiind construită pe Android Open Source Project (AOSP), cu anumite elemente eliminate, nelipsind însă asemănarea vizuală cu Windows Phone. Vorbeam în titlu şi de “nostalgici” şi mă refer la vechi fani de Nokia, care în continuare îi rămân fideli şi nu se încumetă încă să “trădeze” pentru iPhone, Google-Android 100% sau Windows Phone curat. Aşteaptă o minune...






     


     

     

     

    ×