x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech SRI: Au fost aproape 40.000 de atacuri cibernetice în România, în 12 și 13 august

SRI: Au fost aproape 40.000 de atacuri cibernetice în România, în 12 și 13 august

13 Aug 2015   •   21:19
SRI: Au fost aproape 40.000 de atacuri cibernetice în România, în 12 și 13 august
Sursa foto: antena3.ro

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Sorin Sava, a declarat, joi, că România a fost în perioada 12-13 august ţinta a aproximativ 38.000 de atacuri cibernetice.

"În intervalul 12-13 august anul curent au fost semnalate în România aproximativ 38.000 de astfel de alerte. Alerte care au fost materializate în urma recepţionării unor mesaje e-mail cu ataşamente maliţioase de tip ransomeware, ceea ce înseamnă criptare de date urmată de solicitarea unor recompense. SRI, în calitate de autoritate naţională în domeniul cyber intelligence, investighează toate atacurile cibernetice ce vizează infrastructurile critice, în special cele de interes naţional şi strategic şi furnizează beneficiarilor informaţiile necesare prevenirii, stopării şi limitării consecinţelor unor astfel de agresiuni cibernetice", a afirmat Sava, pentru Digi 24.

El a arătat, însă, că nu numai România este ţintă a unor astfel de atacuri, ci şi alte state, inclusiv din spaţiul euro-atlantic.

"Vorbind strict de România, este o ţintă a atacurilor cibernetice din partea entităţilor ostile. Fie că vorbim de actori statali sau non-statali, faptul e confirmat de miile de alerte zilnice care sunt recepţionate la nivelul senzorilor instalaţi în cadrul infrastructurilor critice naţionale din România şi nu numai. Vorbim de mii de atacuri zilnice", a adăugat purtătorul de cuvânt al SRI.

Referindu-se la ce urmăresc atacatorii, Sava a arătat că sunt două situaţii, în funcţie de cine sunt aceştia.

"Dacă este vorba de un actor statal, acesta poate urmări exfiltrarea de informaţii strategice despre un anumit stat, despre anumite instituţii din acest stat, pe scurt vorbim de spionaj cibernetic. Dacă vorbim de infractorii cibernetici care doresc şi urmăresc foloase financiare, aici lucrurile sunt mai simple (...). Orice infrastructură cibernetică, fie că privată, fie guvernamentală, dacă e afectată, poate aduce prejudicii majore atât cetăţenilor, cât şi entităţilor statale sau private", a explicat oficialul SRI.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: SRI atacuri cibernetice