x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Arheologii au descoperit secretul Insulei Paștelui. Ce se află la baza statuilor Moai

Arheologii au descoperit secretul Insulei Paștelui. Ce se află la baza statuilor Moai

27 Iul 2020   •   16:51
Arheologii au descoperit secretul Insulei Paștelui. Ce se află la baza statuilor Moai
Sursa foto: Insula Patelui/antena3

Arheologii au descoperit secretul statuilor de pe Insula Paștelui. La baza acestora au fost descoperite morminte, fapt ce oferă noi date despre civilizația antică, scrie express.co.uk

Numită și Rapa Nui, Insula Paștelui este situată în sud-estul Oceanului Pacific și se află sub autoritatea statului Chile din 1888. 

Este faimoasă pentru cele 887 de statui monumentale, denumite Moai, construite de către primii locuitori ai insulei.

Rapa Nui face parte din patrimoniul universal UNESCO, cea mai mare parte a insulei fiind declarată Parc Național.

Aceste statui uriașe au fost sculptate din piatra de pe insulă, între anii 1100 - 1500 îCh. Aproape jumătate dintre acestea se află încă la Rano Raraku, principala carieră de pe insulă, dar câteva sute au fost transportate de acolo și așezate pe platforme de piatră numite ahu, în jurul perimetrului insulei.

Moai se consideră că reprezintă fețele vii ale strămoșilor îndumnezeiți, însă de-a lungul timpului, acestea au fost îngropate în sediment și în stâncă.

O echipă de experți de la UCLA a dezvoltat un proiect pentru a studia și păstra mai bine artefactele.

„Motivul pentru care se crede că acestea sunt alcătuie doar din capete vine de la faptul că există circa 150 de statui îngropate până la umeri ,pe panta unui vulcan. Acest lucru le-a sugerat oamenilor care nu au văzut fotografii cu alte statui dezgropate pe insulă, că sunt doar capete”, a declarat, în 2012, Jo Anne Van Tilburg, cercetător la Universitatea din California.

Arheologii au studiat aproape 1.000 de statui de pe mica insulă din Pacific. Proiectul s-a întins pe nouă ani, timp în care echipa a reușit să descopere semnificația, funcța  și istoria fiecărei statui. 

După ce au obținut aprobările, arheologii au reușit să sape la două dintre capetele insulei și au dezgropat torsul și talia trunchiată a statuilor. Jumătatea inferioară a acestora fusese acoperită de depunerile naturale care au avut loc de-a lungul secolelor.

Insula Paștelui este situată pe placa Nazca și a fost formată din fluxuri vulcanice succesive din bazalt și andezit. În plus, tufe vulcanice au fost depuse în crater, care este piatra primară folosită pentru sculpturarea statuilor Moai.

Majoritatea statuilor sunt situate de-a lungul conului vulcanic Rano Raraku, format din pietre monolitice, folosite pentru sculptură. În timpul excavărilor, echipa a găsit petroglife gravate pe spatele figurilor, în formă de semilună, care reprezentau canoe polineziene.

Cum au fost realizate

Motivul canoe este probabil simbolul familiilor de cioplitori, oferind indicii cu privire la diferite structuri familiale și de grup, de pe insulă.

Pentru a le sculpta și a le plasa  în poziție verticală, au fost folosite trunchiuri mari de copaci, care au fost introduse în găuri adânci, adiacente statuilor. 

Capetele și partea din față a statuilor au fost sculptate în timp ce acesteaerau întinse pe pământ, după ridicarea lor în picioare fiind completat și spatele.

Cea mai înaltă dintre statui are 33 de metri înălțime și este cunoscută sub numele de Paro.

A fost găsit un pigment roșu abundent la locurile de înmormântare ale mai multor persoane, ceea ce sugerează că statuile au fost pictate inițial în roșu, probabil în timpul ceremoniilor funerare.

Mormintele înconjoară statuile, fapt ce ce sugerează că fiecare familie avea câte o statuie, iar persoanele decedate erau îngropate la baza ei.


 

 

×
Subiecte în articol: insula pastelui statui morminte unesco moai