x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă China se pregătește să lanseze prima sondă pe Lună

China se pregătește să lanseze prima sondă pe Lună

25 Mai 2020   •   10:42
China se pregătește să lanseze prima sondă pe Lună

China va lansa o sondă şi un robot teleghidat pe planeta Marte în luna iulie, transmite AFP. Numită ''Tianwen'', misiunea chineză are trei obiective: să plaseze o sondă pe orbita planetei Marte, să atingă suprafaţa ''planetei roşii'' şi să amplaseze pe solul marţian un robot teleghidat pentru realizarea analizelor.

''Obiectivul nostru era trimiterea sondei pe Marte în 2020. Acest mare proiect progresează după cum era prevăzut şi vizăm o lansare în iulie'', transmite Corporaţia de Ştiinţă şi Tehnică Aerospaţială a Chinei (CASC).

În şapte luni va fi parcursă distanţa dintre Terra şi Marte, iar sonda chineză va ajunge la destinaţie în  2021. Deși în continuă schimbare, distanța este de minimum 55 de milioane de kilometri.

În această lună, China a lansat deja o capsulă spaţială, fără echipaj uman, misiune importantă pentru pregătirea trimiterii de astronauţi către viitoarea sa staţie spaţială, ''Tiangong''.

China a realizat deja o operaţiune pe Lună, în 2013, când a trimis un mic rover teleghidat pe roţi, numit ''Iepurele de jad'', şi apoi a realizat o premieră mondială trimițând un altul, în ianuarie 2019, pe suprafaţa ascunsă a Lunii.

A lansat cu succes primul satelit, Dongfanghong-1, în 1970, iar în 2013 a devenit a treia ţară din lume care a plasat un astronaut pe orbită cu ajutorul unei rachete proprii, după fosta Uniune Sovietică şi SUA. China îşi doreşte să devină o putere spaţială majoră până în 2030. 

Alte state care au trimis echipaje pe Lună

SUA au trimis deja 4 vehicule pentru explorare pe Marte şi va lansa, în iunie, un al cincilea, numit ''Perseverance''. Acesta va ajunge la destinaţie în februarie 2021.
Emiratele Arabe Unite va să lansa, pe 15 iulie, prima sondă arabă pe Lună, numită Emirates Mars Mission, de la o bază din Japonia.

Misiunea ruso-europeană ExoMars a fost amânată până în 2022.

 

×
Subiecte în articol: luna China stiinta