x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Furtună puternică pe Marte. NASA: "Dacă se extinde, ar putea fi afectat robotul Opportunity"

Furtună puternică pe Marte. NASA: "Dacă se extinde, ar putea fi afectat robotul Opportunity"

27 Noi 2012   •   14:19
Furtună puternică pe Marte. NASA: "Dacă se extinde, ar putea fi afectat robotul Opportunity"
Sursa foto: NASA

NASA observă de două săptămâni o puternică furtună de praf pe Marte, care a produs schimbări atmosferice detectate de aparatul orbital MRO şi, la sol, de robotul Opportunity, relatează AFP, citată de Agerpres. Este prima oară de la misiunile americane Viking din anii 1970 că astfel de furtuni sunt observate şi de aparatul orbital, şi de un dispozitiv aşezat pe Marte, arată NASA pe site-ul său internet.

Recent, furtuni de praf au afectat mari întinderi de pe Planeta Roşie în 2001 şi 2007, aminteşte agenţia spaţială americană.

"Încercăm să aflăm de ce unele furtuni afectează suprafeţe atât de mari şi apoi nu se mai dezvoltă, în timp de altele se propagă pe toată planeta. Această furtună rămâne deocamdată regională, dar a început într-o parte a lui Marte de unde altele s-au extins pe toată planeta", spune Rich Zurek, şef ştiinţific pentru Marte la Jet Propulsion Laboratory (JPL) de la NASA (Pasadena, California).

După decenii de observaţie, cercetătorii ştiu că furtunile de praf au loc în anumite anotimpuri. Ultima a debutat acum câteva săptămâni, la începutul primăverii în emisfera sudică. Instrumente de la bordul MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) au înregistrat pe 16 noiembrie o încălzire a atmosferei la circa 25 km deasupra furtunii şi de atunci temperatura a crescut cu 25 grade C. Fenomenul se explică prin absorbţia la acea înălţime a căldurii razelor solare prin praful ridicat de vânt.

Instrumentele meteo de la bordul robotului american Opportunity, pe Marte din 2004, care se află deocamdată la peste 1.300 km de furtună, au măsurat şi ele o schimbare a presiunii atmosferice, arată NASA. Dacă furtuna continuă să se extindă, ar putea fi afectat Opportunity, care depinde de energia solară pentru a se încărca cu electricitate.

Nu acelaşi lucru s-ar întâmpla cu robotul Curiosity, aşezat în zona ecuatorului marţian pe 6 august, care depinde de un generator nuclear.

×